Az egri börtön 45 lakója mintegy 1000 munkaórát dolgozott a hevesi megyeszékhelyen a Börtön a városért elnevezésű program végrehajtása során – közölte a program pénteki, Egerben megtartott záró konferenciáján az intézmény parancsnoka.

Mindennek az volt a célja, hogy ezáltal is segítsék az elítéltek társadalmi visszailleszkedését, illetve annak bemutatása, hogy börtön is integráns része a város közösségi életének – mondta Juhász Attila.

Ugyancsak fontos eredmény, hogy az Országos Bűnmegelőzési Bizottság által is támogatott program keretében 20 női elítélt szerzett az Országos Képzési Jegyzékben szereplő parkgondozói képesítést – tette hozzá az alezredes.

Közölte: a tavaly áprilisban indított programsorozat keretében négy játszótér felújítását végezték el, 1000 tő muskátlit ültettek az Érsekkertben, hulladékot gyűjtöttek a város határában, illetve a belterületeken és télen segítettek a hó eltakarításban is.

Külön eredményként értékelte, hogy a 312 órás parkgondozói képzést kiváló eredménnyel, 4,64-es átlaggal végezték el az erre vállalkozó női elítéltek.

A program végrehajtását 6,5 millió forinttal támogatta az Országos Bűnmegelőzési Bizottság pályázat alapján – mondta Juhász Attila.

Csóti András, a Büntetés Végrehajtás (BV) Országos Parancsnokságának koordinációs és stratégiai parancsnokhelyettese közölte: a BV szakmai programjának fő pillére a reintegráció és az integráció. Ez azt jelenti: arra törekednek, hogy az elítéltek büntetésük letöltése után sikeresen illeszkedjenek vissza a társadalomba, illetve a BV intézetek integráns részeivé váljanak a nekik otthont adó településeknek.

Vagyis bebizonyítsák, hogy a börtön képes és kész együttműködni környezetével – mondta a vezérőrnagy.

Habis László, Eger polgármestere hangsúlyozta: a börtönben tett látogatása, illetve a program tapasztalatai alapján meggyőződött arról, hogy a Heves Megyei Büntetés-végrehajtási Intézet a város jelentős értéke.

A program hozzájárulhat a börtönről kialakult közgondolkodás átalakításához is – tette hozzá, bízva abban, hogy folytatódik a városszépítő program.

Munkaanyagban szerepel börtönök bezárása

A Büntetés-végrehajtás (BV) Országos Parancsnoksága által készített tervezetben valóban szerepel börtönök bezárása, ám ez csupán egy munkaanyag – tájékoztatta pénteken Egerben a BV országos parancsnokhelyettese.

Csóti András a Magyar Nemzet című napilap pénteki számában megjelent azon értesülésre reagált, miszerint öt börtön ideiglenes vagy végleges bezárását tervezi a kormány az év második felében. Takarékossági okokból a rabok kenyéradagját és a cellák hőmérsékletét is csökkentenék.

A lap a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának intézkedési tervére hivatkozva úgy tudja: ideiglenesen bezárnák a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet Gyorskocsi utcai épületét és az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet solti létesítményét. Végleg megszüntetnék ugyanakkor a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei, a nagyfai és a Zala Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet.

Csóti András, aki az országos parancsnok stratégiai és koordinációs helyettese elmondta: nem meglepő, hogy minden költségvetési szerv, így a BV is arra törekszik a jelenlegi gazdasági helyzetben, hogy tevékenységét racionálisabban és hatékonyabban végezze. Ennek a tervező szakmai előkészítő tevékenységnek a része az a “munkaanyag” is, amelynek a tartalma a sajtóban megjelent.

Arra az újságírói kérdésre nem tudott választ adni, hogy mekkora megtakarítást várnak a tervezett intézkedésektől. Mint mondta, ez attól függ, hogy az intézkedési tervekből mi kerül bevezetésre. A döntések egy részét egyébként az országos parancsnokság, más részét az igazságügyi és rendészeti tárca hozza meg.

Ugyanakkor jelenleg felelőtlenség volna arról nyilatkozni, hogy a munkaanyagban megfogalmazottakból mikor születhet döntés – hangsúlyozta a vezérőrnagy.

Összesen 32 börtönt, öt egészségügyi, illetve oktatási intézményt és 12 gazdasági társaságot működtet a büntetés-végrehajtás – mondta Csóti György.