A Debreceni Ítélőtáblán tartott bírói tanácskozással hétfőn befejeződtek az összbírói értekezletek Magyarországon – közölte Fazekas Sándor, az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettese a cívis városban.

Közlése szerint az OIT minden értekezleten képviseltette magát, s munkájuk értékelése mellett tájékoztatást kaptak a bírák a tanács működéséről és a pénzügyi helyzetről is.

Fazekas Sándor visszautasította azokat a híreszteléseket, miszerint “fejetlenség uralkodik az igazságszolgáltatás irányításában, ami demoralizálólag hat a bírói karra”.

“Szó sincs fejetlenségről, a központi igazgatás rendben működik” – mondta az OIT elnökhelyettese.

Tájékoztatása szerint a bíróságok idei 66 milliárd 846 millió forintos költségvetésében a személyi juttatások fejezetből 2 milliárd forintot zároltak, amit szükség esetén akkor használnak fel, ha dologi kiadások miatt működési problémák merülnének fel. Ezen túlmenően takarékossági intézkedéseket is bevezettek: felfüggesztették a kafetéria rendszert és a lakás célú támogatásokat. A bíróságok működése biztosított – tette hozzá az OIT elnökhelyettese.

Elmondta azt is, hogy a Főváros Bíróság 1 milliárd forinttal több forrást kap az idén, mint tavaly, amit létszámbővítésre, illetve kirendelésekre fordíthatnak.

A nagy ügyhátralék miatt tavaly 57 bírót rendeltek ki a Pest megyei és a fővárosi ügyhátralékok feldolgozására. Ebben a Debreceni Ítélőtábla bizonyult a leggyorsabbnak: a kiosztott 150 ügyet 6 kivételével lezárták – közölte Fazekas Sándor.

Szabóné Kerékgyártó Judit, a Debreceni Ítélőtábla elnöke ezzel kapcsolatban elmondta: a három büntetőtanácsuk 50-50 kirendelt ügyet kapott, s azok közül már csupán 6 van folyamatban.

A táblabíróságon egyébként polgári szakban az ügyek 80 százalékát 6 hónapon belül, gazdasági szakban 52 százalékát 6 hónapon belül, 97 százalékát 1 éven belül befejezik. Büntető szakban az ügyek 82 százalékát 6 hónapon, 97 százalékát 1 éven belül lezárják – fűzte hozzá.

Fazekas Sándor megjegyezte, hogy évente 100 ezerrel növekszik a bíróságra érkező ügyek száma.