A BayTSP 2008-as online trendeket elemző kutatása szerint a különböző fájlcserélő platformok közül a BitTorrenten keresztül töltötték le tavaly a legtöbb szerzői jogvédelem alatt álló fájlt illegálisan az internetezők. A legtöbb jogsértést elkövető országok között Spanyolország került az élre – írja a TorrentFreak.

A BayTSP 2008-as évet összegző Online Trends & Insights jelentése szerint a BitTorrent tovább erősítette pozícióját, és ismét az első helyen végzett azon internetes protokollok között, amelyeken keresztül a legtöbb jogsértő tartalmat töltik le az internetezők. A BayTSP által gyűjtött adatok szerint tavaly legkevesebb 174 millió szerzői joggal védett fájlt töltöttek le illegálisan a felhasználók a BitTorrent segítségével. A lista második helyén 2007-hez hasonlóan ismét az eDonkey áll, amelynek esetében több mint 131 millió illegális letöltést rögzítették a szervezet munkatársai. A harmadik és negyedik helyen szereplő Ares és Gnutella egyenként több mint 2 millió jogsértésért felel, az ötödik helyen álló DirectConnect pedig valamivel több egymillióért. A hatodik és hetedik helyet a YouTube, valamint a MySpace foglalja el. Előbbi esetében 540 ezer, az utóbbinál 410 ezer jogsértést tapasztaltak. Mark Ishikawa, a BayTSP vezérigazgatója szerint a BitTorrent és az eDonkey népszerűségét elsősorban az magyarázza, hogy nagyméretű fájlok könnyű és gyors letöltését is lehetővé teszik.

A BayTSP a jogsértések helyszínére vonatkozóan is gyűjti az adatokat. A 2008-as adatok szerint a világ tíz legtöbb online jogsértést elkövető országa közül hat európai.

A rögzített jogsértések számát tekintve 2008-ban Spanyolország került az élre. Az adatgyűjtés szerint több mint 24 millió szerzői jogvédelem alatt álló fájlt töltöttek le illegálisan a spanyol netezők. A második helyen közel 20 millió illegális letöltéssel Olaszország végzett, a mintegy 18 milliós letöltési számmal pedig Franciaország lett a harmadik. A 2007-es év „győztes” országa, az Egyesült Államok három helyet visszacsúszva 2008-ban a negyedik helyre került. Az adatgyűjtés szerint az amerikaiak csak mintegy harmadannyi fájlt töltöttek le illegálisan, mintegy a győztes spanyolok. Az ötödik helyet 6,5 millió letöltéssel az Egyesült Királyság szerezte meg. A letöltések száma a hatodik helyen álló Brazília, és a hetedik helyen szereplő Németország esetében is megközelítette a hatmilliót. A nyolcadik helyezett Lengyelország lett több mint 4 millió letöltéssel. A kilencedik Izrael a 2007-es listán még nem szerepelt az első tíz között, tavaly azonban a helyiek legkevesebb 3,5 millió illegális letöltése ehhez elegendőnek bizonyult. A tízes listát 3,3 millió letöltéssel Kanada zárja.

A szellemitulajdon-védelmi céllal létrejött BayTSP szórakoztatóipari vállalkozások megbízásából figyeli az internetforgalmat, vizsgálja a fájlcserélő szolgáltatások működését, illetve adott esetben információkat gyűjt a felhasználók tevékenységéről, és figyelmeztető üzeneteket küld ki a szolgáltatóknak. Az éves adatokat összegző jelentésével átláthatóvá teszi az éves trendeket, ezzel segítve ügyfeleit szerzői jogaik érvényesítésében, és az online folyamatokhoz való alkalmazkodásban.