Tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódott Sas József másodfokú büntetőpere a Fővárosi Ítélőtáblán szerdán, a Mikroszkóp Színpad igazgatóját adócsalás miatt első fokon nem jogerősen elítélték.

Az ismert előadóművészt, kabarészínészt a Fejér Megyei Bíróság tavaly márciusban egy év két évre felfüggesztett szabadságvesztésre és 300 ezer forint pénzmellékbüntetésre ítélte, mert 1998 és 2001 között több tízmilliós jövedelmet nem vallott be és sokmilliós adó-, illetve járulékfizetési kötelezettségének nem tett eleget.

Sas József időközben önrevízió keretében a teljes adóhiányt befizette az adóhatóságnak.

Az eljárás adatai szerint Sas József 1997-ben kötött szerződést a büntetőper elsőrendű vádlottjával azért, hogy művészi, illetve szerzői jogi védelem alá eső tevékenységében képviselje, szedje be az azért járó díjakat és kifizetőként teljesítse a járulékfizetési kötelezettségeket.

A művész az eljárás során mindvégig következetesen tagadta bűnösségét és azt hangoztatta: nem tudott adófizetési kötelezettségéről, illetve amikor arról tudomást szerzett, eleget tett annak.

Sas József az elsőfokú ítélet ellen felmentésért fellebbezett, a vádhatóság súlyosítást kért.

Egy szerdán tanúként meghallgatott APEH-dolgozó arra a kérdésre, hogy mi a helyzet, ha az adózó nem kap a kifizetőtől igazolást, úgy válaszolt: az igazolást az adózó kikényszeríteni nem tudja, ám ez nem mentesíti az adóbevallási kötelezettség alól. Amennyiben pedig az egyéni adózó mégsem vallotta be adóját, azt az ötéves elévülési időn belül önellenőrzés keretében még később is megteheti.

Egy másik tanú kérdésre válaszolva arról beszélt: az ügy elsőrendű vádlottjáról széles körben elterjedt “pletyka” volt, hogy színházi, művészkörökben “számlázik”. De ez a mendemonda nemcsak Sas József másodrendű vádlottal, hanem az egész pesti Broadway-jel kapcsolatba hozta az elsőrendű vádlottat.
Az elsőrendű vádlott nem kívánt reagálni e tanúvallomásra, és Sas József is csak annyit mondott: “nincs mit hozzáfűznöm, ki mit pletykált”.

A színházigazgató ellen adócsalás miatt indult büntetőperben másodfokon folytatódik a bizonyítás a Fővárosi Ítélőtáblán.