Szerdától alkoholtilalom lépett életbe bizonyos vendéglátóhelyeken a főváros XI. kerületében este tíztől reggel hatig – számol be Magyar Hírlap és az index.hu internetes újság szerdán.

Az érvénybe lépett önkormányzati rendelet nem vonatkozik az első és második kategóriájú, a szabadtéri zenés szórakozóhelyekre, a benzinkutakra és a bevásárlóközpontokra, a kisebb kocsmákban és kávézókban azonban nem lehet alkoholt árulni az említett időszakban és a zárlat érvényes az élelmiszerüzletekre is – olvasható a Magyar Hírlapban. Az index.hu úgy tudja, a kiskereskedők petíciót írnak.

Mint az Index beszámol róla, az önkormányzat 50 ezer forintos bírságot is kilátásba helyezett a kocsmák és a kisboltok tulajdonosainak, ha megszegik a tilalmat. Az intézkedés 90 különböző színvonalú szórakozóhely és üzlet működését korlátozza.

A rendelet némileg kedvez az alsó, III., IV. kategóriába tartozó, de meleg konyhát üzemeltető helyeknek is: ezek éjfélig tarthatnak nyitva – írja az Index.

Az olcsó berúgási lehetőségeket és az ezzel járó hangoskodást akarta megszüntetni a XI. kerületi önkormányzat, amikor nagy többséggel elfogadta a rendeletet – mondta az internetes újságnak Domonkos Csaba. Újbuda önkormányzatának sajtófőnöke elmondta, hogy sok kerületi lakos reklamált az éjszakai randalírozások miatt, amelyek elsősorban az alkoholárusításra specializálódott üzletek környékét jellemezték.

Az Index információi szerint a boltosok és a vendéglátóhelyek tulajdonosai petíció benyújtását tervezik. Szerintük sok munkahely szűnhet meg a kerületben a döntés miatt. Azzal érvelnek, hogy olyan szórakozóhelyekre, amelyről tudható, hogy 22 órakor bezár, már kora este sem ül be senki. A vállalkozók szerint az sem megoldás, hogy normális üzletmenet helyett most méltányossági kérelem beadására, vagy trükközésre kényszerítik őket.

A Magyar Hírlap szerint is több ezren tiltakoznak a rosszul sikerült önkormányzati rendelet ellen, a boltokat milliós kár fenyegetheti. A lapnak nyilatkozó Schneller Domokos fideszes képviselő úgy véli, a cél jó volt, de a rendelet nem az, hiszen a legtöbb panasz a zenés szórakozóhelyek miatt érkezett, de a szabályozás ezeket nem érinti.