Lehetnek üzleti titkai egy önkormányzati cégnek? Vajon az önkormányzatok megtehetik, hogy gazdasági társaságokon keresztül közpénzt költenek olyan tevékenységre, amely nem tartozik az önkormányzat feladatkörébe? S megengedhető, hogy mindezt titokban tegyék? Egy cégnek az önkormányzat által jutatott pénz közpénznek minősül, ezért annak felhasználásával kapcsolatos adatok nyilvánosak – mondta ki a Győri Városi Bíróság.

A TASZ Információszabadság Ügyvédhálózata által képviselt felperes, dr. Neupor Zsolt, a Győri Megyei Jogú Város közgyűlésének tagja, arra vár választ a bíróságon keresztül, hogy az önkormányzati tulajdonú Győri Innovációs és Marketing Centrum Kft. által kiadott Győri Hét című lap megvásárlása mennyi pénzébe került a győri adófizetőknek.

A cég a közelmúltban politikai vihart kavarva megszerezte a Győri Hét hetilap kiadói jogait, a szerződés részleteiről azonban nem volt hajlandó tájékoztatni a nyilvánosságot. A cég képviselője azzal a meglepő érveléssel állt elő, hogy konkrét önkormányzati feladatot nem érint a kérdéses szerződés, ezért az üzleti titoknak minősül.

Az alperes gazdasági társaság 100%-os önkormányzati tulajdonban van, ezért a TASZ álláspontja szerint nem lehetnek üzleti titkai. A közfeladat fogalma jogszabályi szinten nincsen meghatározva, de a bíróság leszögezte, hogy e fogalom szélesebb annál, amit a jogszabály szigorúan vett állami vagy önkormányzati feladatként rögzít. Ezzel ellentétes logika azt eredményezné, hogy kizárólag a törvényi kötelezettségekkel kapcsolatos költekezés lenne nyilvános, ami hatalmas teret engedne a korrupciónak. A TASZ azért tartja fontosnak az ítéletet, mert azt a törekvést látszik erősíteni, hogy se az önkormányzatok, se az önkormányzatok által támogatásban részesülő gazdasági társaságok ne titkolhassák el, hogy mire költik, hogyan használják fel az adófizetői forintokat.