A minisztériumok és a főhatóságok csak részben, háttérintézményeik legfeljebb alig-alig tesznek eleget az elektronikus információszabadságról szóló törvény követelményeinek. Az erről szóló tanulmány megállapításait a csütörtöki Világgazdaság ismerteti.

Az Átlátható Állam civil kezdeményezés tanulmánya 156 szervezet honlapját vette górcső alá, és arra jutottak: a megvizsgált internetes oldalak nem adnak rendszeres, jog szerinti információkat, hiteles képet önmagukról. A tanulmány készítői szerint ez az átlátható állam, a kormányzati hatékonyság szükséges, de nem elégséges feltétele lenne – olvasható a cikkben.

Az Átlátható Állam civil kezdeményezés honlapján az olvasható, hogy ez az első projektjük, és a kutatási program eredményeit öt forint térítési díj ellenében felajánlják a magyar államnak. A civil kezdeményezést öt közgazdász és szociológus indította el, akik többek közt a TÁRKI, a Budapesti Corvinus egyetem, és az MTA Közgazdaságtudományi Intézetének munkatársai.

Állításuk szerint non-profit alapon, a pártoktól és a piactól is függetlenül, a tagok önkéntes munkájából valamint magánvagyonából működnek, céljuk az átlátható állam és felelős kormányzás intézményeinek, illetve gyakorlatának erősítése.