Kétnapos nemzetközi kerekasztal-megbeszélést tartanak péntek délután az Országházban. A konferencia célja, hogy párhuzamba állítsa a húsz évvel ezelőtti rendszerváltás és az öt évvel ezelőtti uniós csatlakozás hatásait a politikai életre és a társadalomra – derül ki a szervező Európa Társaság tájékoztatásából.

A résztvevők négy szekcióülésen vizsgálják egyebek mellett azt, hogy mennyire sikerült Magyarországnak és a többi rendszerváltó országnak maga mögött hagynia a kommunizmust, hogyan sajátították el az új tagállamok az uniós mechanizmusokat, illetve a régi tagállamok hogyan alkalmazkodtak a kibővített Európához.

A szakértők arról is eszmét cserélnek majd, hogy a média mennyire és hogyan foglalkozik az európai témákkal. Szó lesz az euroszkepticizmusról és az unióellenességről is. A résztvevők beszélnek az európai pártcsaládokról és a választói magatartásról is.

Az Európa Társaság által szervezett megbeszélésre érkeznek szakértők Magyarország mellett Lengyelországból, Csehországból, Szlovákiából, Spanyolországból és az Európai Parlamentből is.