Az elmúlt években számtalan vélt vagy valós visszaélést lehetett tapasztalni a mozgáskorlátozottak számára kiadott parkolókártyákkal, ezért a szabályozás és az ellenőrzés szigorítására van szükség – mondta Hagyó Miklós hétfőn az Országgyűlésben, a szabályozás szigorításáról szóló javaslat általános vitájában.

Az elképzelés szerint a mozgáskorlátozott igazolványokon belül megkülönböztetnének saját jogú, illetve szállítói jogú igazolványokat. Szállítói jogú igazolványt azok kaphatnának, akik mozgásában korlátozott személyt szállítanak, s e kör számára két órás parkolási időt határoznának meg – közölte előterjesztőként a szocialista politikus.

Hagyó Miklós fontosnak nevezte, hogy ezeket az igazolványokat számuk alapján a rendőrségen és a közterület felügyelőkön kívül a parkolóőrök is ellenőrizhessék úgy, hogy jogosultságot kapnak a megfelelő adatbázisához való hozzáféréshez. Hozzátette: fontos lenne, hogy a visszaéléseket elkövetőkkel szemben szigorúbb szabályok legyenek.

Hagyó Miklós kívánatosnak nevezte, hogy a következő időszakban lejáró igazolványok megújítása már az új szabályok szerint történjen.

A kormány támogatja az országgyűlési határozati javaslat elfogadását – közölte Korózs Lajos szociális államtitkár. Hozzátette: a tárca mindent elkövet annak érdekében, hogy akik visszaélnek ezzel a lehetőséggel, méltó büntetés kapjanak.

Hirt Ferenc (Fidesz) úgy vélte, nincs szükség arra, hogy kétféle parkolókártyát vezessenek be. Mint mondta, nem biztos, hogy a kétféle kártya bevezetése kiállná az alkotmányosság próbáját.

A politikus – aki mozgáskorlátozottként maga is érintett a parkolási gondokban – úgy vélekedett, a kártyák cseréjét nem lehet a tervezett hat hónap alatt levezényelni.

Tény, hogy a javaslat adminisztrációs terheket ró az érintettekre, ám erre saját érdekükben van szükség – vélekedett a szocialista Bárándy Gergely. Visszataszítónak nevezte azt a magatartást, amikor valaki indokolatlanul használja a mozgáskorlátozottak számára rendelkezésre álló igazolványokat ingyenes parkolásra.

Béki Gabriella (SZDSZ) szerint az érintettek aggódni kezdtek azon, hogy milyen szigorítás várható, sőt sok civil szervezet jelezte, hogy még a készülő javaslatról sem tudnak. A politikus lázas látszattevékenységnek nevezte az országgyűlési határozat elfogadását.

Hagyó Miklós válaszában azt hangsúlyozta, hogy fél éve egyeztetnek az érintett civil szervezetekkel, s az e munka során felmerült problémákra próbálnak válaszokat adni az előterjesztésben. Mint mondta, a parlamenti vitában most felmerült kételyekre a választ már megadták.