Közérdekű adattal visszaélés vétsége miatt vádat emelt VI. és VII. kerületi ügyészség a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a BKV volt gazdasági vezérigazgató-helyettese, Dányi József ellen – erősítette meg kedden az Index értesülését a Fővárosi Főügyészség szóvivője.

Skoda Gabriella a vádiratot ismertetve azt mondta: a vádlott 2006. júniusában – annak ellenére, hogy a vállalat jogászai felhívták a figyelmét arra, hogy a BKV Zrt. reklámfelületeinek hasznosítására kötött szerződések és az azokból származó bevételek adatai közérdekű adatnak minősülnek – megtagadta a kért adatok kiadását. Hozzátette: a vádlott cselekménye közérdekű adattal visszaélés vétségének minősül, amely egy évig terjedő szabadságvesztéssel, közérdekű munkával vagy pénzbüntetéssel büntethető.

Az ügy előzménye: Kulcsár Zoltán adatvédelmi szakértő másfél évig várt arra, hogy a BKV kiadja a Peron Kft.-vel kötött szerződését a reklámfelületek bérbeadására. Miután nem kapta meg a kért adatokat, feljelentette a BKV-t közérdekű adatok eltitkolásáért és pert is indított a társaság ellen.

Az index.hu birtokába korábban került 1999-es dokumentum szerint a Peron Kft. 5 évre kizárólagos jogot kapott a BKV járművein, területein reklámfelületek értékesítésére és ezt 5 évvel meghosszabbíthatta egyoldalú nyilatkozatával. A két cég szerződése 2009-ben jár le.