A csütörtökön (2009. május 28.) összeülő Versenyképességi Tanács – Németország kezdeményezésére – várhatóan felkéri az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg a Google könyvdigitalizálási programját, mivel egyes országok szerint az megsérti a szerzői jogokra vonatkozó európai előírásokat.

A kezdeményezést várhatóan Ausztria, Hollandia és Franciaország is támogatni fogja.

Az internetes keresőjéről ismert amerikai cég 2004-ben indította a Google Könyvek elnevezésű szolgáltatását, melynek célja, hogy a könyveket és ezáltal a tudást mindenki számára hozzáférhetővé tegye. A Google ezidáig több mint hétmillió könyvet digitalizált, a cég szerint örök életűvé téve azokat az alkotásokat, amelyek nyomatott változatai már nem kaphatók.

Az internetes vállalatnak ugyanakkor több, a kiadók által indított perrel kellett szembenéznie, mivel a kiadók szerint a Google az engedélyük nélkül szkennelte be a könyveket és tette hozzáférhetővé egy részüket az Interneten. Tavaly megszületett egy megállapodás az amerikai kiadókat képviselő szövetség és a Google között, amely lehetővé teszi az internetes cégnek a szolgáltatás további működtetését, miközben az ebből származó bevételből a szerzők és kiadók is részesülnek.

Egyes európai országok ugyanakkor úgy vélik, hogy a Google eljárása megsérti az uniós szerzői jogi és trösztellenes előírásokat, mivel a digitalizáláshoz a keresőóriásnak előbb az európai jogtulajdonosok beleegyezését kellene kérnie. Az Európai Kiadók Szövetsége szerint azért is sérülhetnek a szerzők jogai, mert a tavalyi 300 oldalas megállapodás „túl bonyolult”.

A Google képviselője jelezte, hogy szívesen részt vesznek bármilyen konstruktív vitában, amely a könyvek jövőjéről és szerzői jogairól szól. A cég szóvivője szerint a könyvkereső szolgáltatással új piacok nyílnak meg az európai szerzők és kiadók előtt.