Huszonkét különböző súlyos bűnügyben 71,5 millió forint nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség az idén, ez több mint duplája a tavalyi egész éves összegnek – írta a Népszabadság.v

A lap szombati számában azt írták, hogy bár a felajánlások összege egyre nő, a kifizetés ebből csak minimális.

Rendőrségi források a kifizetések kis számát azzal magyarázzák, hogy az esetek túlnyomó részében a nyomozók előbb találják meg a tetteseket, mint ahogy azok ismerősei, haragosai a nyomravezetői díj hatására feladnák őket. Másfelől többnyire csak a valóban reménytelen ügyekben ajánlanak fel jutalmat, igaz, akkor már akár tízmilliókat. Ám úgy tűnik, az igazán reménytelen ügyekben a sokmilliós jutalmak sem oldják meg a tanúk nyelvét.

Az ORFK sajtóirodájának adatai szerint tavaly 66 esetben 34 millió 650 ezer, 2007-ben 53 esetben 26 millió 60 ezer, míg 2006-ban 59 esetben 18 millió 325 ezer forint jutalmat ajánlott fel a rendőrség. Ennek nagy része azonban minden évben a rendőrség kasszájában maradt. 2006 óta összesen 6,5 milliót fizetett ki ténylegesen a rendőrség, de úgy, hogy 2007-ben például a felajánlott 26 millióból egyetlen fillért sem fizettek ki.