Még öt napig, péntekig kérhet igazolást a június 7-ei európai parlamenti (EP) választásra az a magyar választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával.

A magyar választópolgárok az EP-választáson nem csak lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen is voksolhatnak, ha ezt előre kérik a helyi választási iroda vezetőjétől, azaz a jegyzőtől.

Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján a választás előtti második napig, június 5-ig kérhetnek a választók. Ajánlott levélben is lehet igazolást kérni, ám ebben az esetben a kérelemnek június 2-ig meg kell érkeznie a helyi választási irodába.

Ha a választópolgár az igazolás kiadását követően valamiért meggondolja magát, és mégis a lakóhelyén szeretne szavazni, akkor június 4-ig még kérheti a lakcíme szerinti helyi választási iroda vezetőjétől, hogy vegye vissza az eredeti szavazókörbe. A kiadott igazolást ekkor bevonják, így nem fordulhat elő, hogy a polgár két helyen is szavaz.

Az igazolás kiadásához a jegyzőnek szüksége van kérelmező nevére, személyi azonosítójára, lakcímére, továbbá annak a településnek a nevét is közölni kell, ahol a választó szavazni kíván.

A választópolgár azokon a településeken, ahol több szavazókör van, nem választhatja meg, hogy melyikben kíván szavazni, hanem csak az erre a célra kijelölt szavazókörben adhatja le a voksát.

Azokban a szavazókörökben, ahol az igazolással szavazók adhatják le voksaikat a szavazatszámláló bizottságok nem öt-, hanem héttagúak a megnövekedett munkateher miatt.

Az igazolással jelentkező szavazónak a szavazókörben ellenőrzik a személyazonosságát és a lakcímét. A bizottság ellenőrzi az igazolás eredetiségét (hogy nem fénymásolt, illetve nem faxon érkezett), hogy a választópolgár lakcíme szerinti jegyző állította ki, illetve hogy az igazolás az adott szavazókörbe szól.

Az igazolásokat a szavazatszámláló bizottságok a szavazólap átadásakor bevonják, így biztosítják, hogy a választópolgár ne adhasson le több szavazatot.