A Magyar Orvosi Kamara kezdeményezi, hogy az egészségügyben dolgozók kapjanak mentességet a nyugdíjszabály alól, hiszen emiatt jelentősen romolhat az ágazat munkaerőhelyzete – mondta a Magyar Nemzetnek Éger István, a kamara elnöke.

Sok munkavállalónak jövőre választania kell, hogy a nyugdíját kéri, vagy a munkabérért dolgozik tovább, hiszen egy jogszabály-módosítás miatt nem lehet majd a nyugdíjat és a munkabért párhuzamosan folyósítani – írja a lap.

Az orvosi kamara kezdeményezésével egyetért Balogh Zoltán, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke is. Mint a Magyar Nemzetnek mondta, van példa arra, hogy a változás akár kórházak működését is veszélyeztetheti a várható létszámcsökkenés miatt. Egyes helyeken akár a tíz százalékot is elérheti a távozni kényszerülők aránya.

A kamara kezdeményezi azt is, hogy a rendvédelmi dolgozókhoz hasonlóan az egészségügyisek is kapjanak hűségpénzt, ha a nyugdíjba vonulás helyett a pályán maradnak.

A Magyar Nemzet emlékeztet: havi ötvenezer forintos pluszjuttatást kapnak azok a rendvédelmi dolgozók, akik 25 év szolgálati idő után vállalják, hogy további öt, míg harminc év után további három évig a testületnél maradnak.