Az Országos Rendőr-főkapitányságon (ORFK) már készül az az intézkedés, amely lehetővé teszi, hogy ne csak a külföldiek, hanem a magyar állampolgárok is megtekinthessék a gyorshajtásról készült felvételt a helyszíni bírságolás során. Erről Bencze József országos rendőrfőkapitány beszélt újságírói kérdésre válaszolva csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Szabó Máté ombudsman szerdán hívta fel a figyelmet arra, hogy véleménye szerint a rendőrség hátrányosan megkülönbözteti a magyar állampolgárokat, amikor ők nem nézhetik meg a gyorshajtásról készült felvételt a helyszíni bírságolás során, ezt a lehetőséget csak a külföldieknek biztosítja a rendőrség.

Bencze József egy erre vonatkozó kérdésre válaszolva közölte: ezt egy 1999-es ORFK-intézkedés szabályozza, de – mint mondta – az élet azóta “elrohant” az intézkedés mellett.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a szabálysértési törvény és a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény egyértelműen meghatározza, milyen lehetőségei vannak az eljárás alá vontnak.

A rendőrség dolgozik azon, hogy ezt a lehetőséget mindenkinek egyformán biztosítsa, legyen az külföldi vagy sem – közölte. Mint mondta, mindezt egy ORFK-intézkedésben fogják szabályozni, ennek már folynak az előkészületei, és egyeztetni fog róla az ombudsmannal.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a helyszíni bírságolási eljárás fontos feltétele, hogy az elkövető elismerje tettét, mert ha nem ismeri el, akkor a rendőr feljelentést tesz.

Arra a kérdésre, hogy mikorra várható az intézkedés kiadása, azt felelte, “kérek még néhány napot”.

Szabó Máté szerdai közleményében azt írta: “a helyszíni bírság elfogadása, az eljárás alá vont személy erről szóló döntése nem befolyásolható, nem korlátozható azzal, hogy a rendőrség bármilyen technikai jellegű okra hivatkozva, kifejezett kérés ellenére sem mutatja be bizonyítékait (a szóban forgó ügyben a sebességtúllépést dokumentáló felvételeit).”