Bírósági tárgyalást kér és nem fogadja el a bírósági végzést a március 15-én, a Kossuth térről előállított Hernády Zsolt és Rosdy Tamás – ezt kettejük nevében utóbbi közölte pénteken az MTI-vel.

Rosdy Tamás a közleményben utalt a csütörtökön nyilvánosságra hozott Független Rendészeti Panasztestület jelentésére. A testület megállapította, hogy súlyos alapjogsértések történtek annak a két fiatalembernek az ügyében, akiket a Kossuth téri állami ünnepségről állítottak elő azért, mert skandálva követelték a miniszterelnök távozását. A panasztestület állásfoglalása szerint jogsértő volt, hogy a két férfit előbb a tömegből kiemelve igazoltatták, majd bilincsben a Gyorskocsi utcai fogdára előállították, ahol megmotozták, és több órán keresztül fogva tartották őket.

A testület szerint tévesen minősítette a rendőrség a gyülekezési szabadság megsértésének a fiatalemberek cselekedetét, mivel március 15-én a Kossuth téren nem a gyülekezési jogról szóló törvény hatálya alá tartozó rendezvény zajlott, hanem állami ünnep. “Vagyis fogalmilag kizárt, hogy a panaszosok megsértették volna a gyülekezési szabadságot” – szögezte le a panasztestület, amely kimondta azt is, hogy mindezek miatt jogszerűtlenül állították elő a panaszosokat a szabálysértés elkövetésére és tovább folytatására hivatkozva. Továbbá jogszerűtlen volt az előállításuk azért is, mert a panaszosok nem szegültek ellen a rendőri intézkedésnek.

Rosdy Tamás felidézte azt is, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa korábban már megállapította: a két fiatalember elleni intézkedések nem voltak indokoltak. Az előállítással és a fogva tartással, annak körülményeivel a rendőrség súlyos alapjogsértést követett el.

Miközben ezen állásfoglalások megszülettek a rendőrség jogellenes intézkedéseinek sértettjei kézhez kapták a fellebezésükre megfogalmazott bírósági végzést: a Pesti Központi Bíróság hatályban tartja a szabálysértési határozatot – írta.

Rosdy Tamás közölte: a bírósági végzést nem fogadják el és a bíróságtól tárgyalás megtartását kérik.