Megjelent Tóth Gábor Attila: Túl a szövegen – Értekezés az alkotmányról című könyve, melyben a szerző a húszéves alkotmány tartalmát és értelmezésének módszertanát vizsgálja.

Ajánló a könyvhöz:

Kezdetben voltak az emberi jogok. Majd lett egy alkotmány, amely elismerte a jogokat, és korlátok közé szorította az állami hatalmakat. A húszéves köztársaság alkotmánya szakadatlan kérdések forrása. Meddig terjed a köztársasági elnök hatásköre? Betilthatja-e a parlament a gyalázkodó beszédet? Egyenlő jogvédelem jár-e a melegeknek? Az ilyen ügyekben akkor igazodhatunk el, ha ismerjük az alkotmány szövegét, tudjuk, miként érthetők meg az elvont rendelkezések, és tisztában vagyunk azzal, hogy egyáltalán mire szolgál az alkotmány. Ez a könyv párhuzamosan vizsgálja az alkotmány tartalmát és értelmezésének módszertanát. A hazai joggyakorlat sok-sok esetét használja szemléltetésként. Az analitikus jogelméletet, a hermeneutikai irodalmat és az alkotmányos demokrácia kortárs teóriáit hívja segítségül a megértéshez. Az eredmény: új megvilágításba kerül az alkotmány morális természete. Így a kötet az alkotmány múltjának és jelenének értékelő bemutatásával mércét kínál a jövőbeli változtatások megítéléséhez. A kétkedés és az érvelés eszközeit ajánlja azok számára, akik komolyan veszik, hogy a köztársaság szabad és egyenlő polgárok közössége.

 A szerzőről:

Tóth Gábor Attila 1997-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Egyetemi tanulmányai idején a Láthatatlan Kollégium ösztöndíjasa volt. 1994-ben alapítója, majd 1999-ig programvezetője volt a Társaság a Szabadságjogokért nevű egyesületnek. 1997-ben alapítója, majd 2000-ig szerkesztője volt a Fundamentum című folyóiratnak. 2000 óta az Alkotmánybíróságon dolgozik tanácsadóként. Alkotmányjogi karcolatai Szabadláb sorozatcím alatt – a Magyar Narancsot követően – az Élet és Irodalomban jelennek meg.

A szerző korábbi munkái közül kiemelkedik a 2003-ban az Osiris Kiadó gondozásában megjelent Emberi jogok című tankönyv, amelynek társzerkesztője és társszerzője volt. A most megjelent Túl a szövegen című kötet a húszéves Magyar Köztársaság alkotmányos elveinek és gyakorlatának értékelő bemutatása.

A könyvbemutató időpontja 2009. június 23., kedd, 19 óra.

Helyszíne a Nyitott Műhely, Budapest, Ráth György utca 4.

A könyvet bemutatja Kis János és Somody Bernadette.

Moderátor: Sólyom Péter.