Megjelent a 2010-től érvénybe lépő szakorvosképzési rendszerről szóló új kormányrendelet – tájékoztatott az Egészségügyi Minisztérium.

A szabályozás – amelybe beépítették a rezidenseket képviselő szövetség javaslatait is – szerint továbbra is marad az ingyenes, államilag támogatott képzés, de a meghirdetett keretszám felett is be lehet majd kerülni a rendszerbe, költségtérítéssel.

A Magyar Közlönyben közzétett rendelet értelmében a képzésben résztvevők azonnal a kórházzal kerülnek munkavállalói jogviszonyba, így a törzsképzés után folytathatják a munkát a munkáltató kórházban, továbbá a hiányszakmákhoz kiemelt támogatást nyújtanak a képzési idő egészére, ami a diplomás minimálbéren felül bruttó 64.750 forintot jelent. A jelenlegi helyzettel szemben támogatni fogják a ráépített szakképesítéseket és a további szakképzések képzési díját.

Az egészségügyi tárca az új rendeletben megemelte a központi gyakornoki keretszámokat is, a korábbi 10 százalék helyett (amelyet szintén kevesellt a rezidensek szövetsége) 50 százalékban határozta meg azt.

A rendelet többek között előírja azt is, hogy a rezidensnek a szakvizsga megszerzése után négy évig – szakképesítésének megfelelően – Magyarországon kell dolgoznia, ellenkező esetben vissza kell fizetnie a képzésre fordított állami támogatás milliós nagyságrendű összegét. Az azonban nem számít szerződésszegésnek a rendelet értelmében, ha a jelölt a szakvizsga megszerzése után nem marad az eredeti munkáltatójánál, de feltétel, hogy az országon belül – államilag finanszírozott – egészségügyi intézménynél vállaljon munkát.

Ha azonban a korábbi munkáltatójánál foglalkoztatása olyan szakképesítése szerinti munkakörben történt, amely hiányszakmának minősül és többlettámogatást kapott, de azon munkáltatónál és azon szakképesítés esetében, ahol munkavégzésre irányuló jogviszonyt kíván létesíteni nem számít hiányszakmának, akkor vissza kell fizetnie a képzési időre eső többlet támogatást, vagyis a havonkénti 64.750 forintot.

Az Egészségügyi Minisztérium szerint a változások kedvezőek a betegellátás szempontjából is, mert segíti a hiányszakmák feltöltését, segíti a frissen végző orvosok pályán maradását, illetve a hazai munkavállalását, és segíti egy stabil, jól tervezhető ellátó rendszer kialakítását.

Magyar Rezidens Szövetség – Rövidtávon összeomolhat a magyar szakorvosképzés