Elsőfokú ítéletében hatályon kívül helyezte szerdán a Fővárosi Bíróság azt a médiahatósági határozatot, amely szerint nem felel meg a közszolgálatiság követelményeinek a Magyar Rádió MR2-Petőfi adójának műsorszolgáltatása.

A döntés szerint több ponton sincs összhangban az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) döntésének rendelkező része és indoklása, ugyanakkor a médiahatóság olyan kérdésben – az MR közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatának teljesülése ügyében – foglalt állást, amiben nincsen hatásköre.

A bíróság kifogásolta azt is, hogy a határozat egyetlen napra állapítja meg a szabályszegést, miközben az iratokból az derült ki, hogy több hónapnyi műsort vizsgáltak; az ítélet helyt adott a közmédium azon érvelésének, hogy nem egyes adókon, hanem a műsorszolgáltatás összességében kell az intézménynek megfelelnie a sokszínűség követelményének.

Az ítélet kihirdetése után Such György, a Magyar Rádió Zrt. elnöke “a józan ész és a jogszabályok győzelmeként” értékelte a döntést az MTI-nek.

A médiahatóság tavaly január végi döntését támadta meg az MR, az ORTT határozata szerint ugyanis 2007. szeptember 21-i működésével az MR2-Petőfi adó nem biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének közmédiumoktól a médiatörvényben megkövetelt megjelenítését.

A közrádió vezetése arra hivatkozva kérte a határozat megsemmisítését, hogy a közrádió összes, bárki által fogható csatornája együttesen felel meg ezeknek a kritériumoknak, márpedig a jogszabály az intézményektől, nem pedig azok egyes adóitól várja el a sokszínűség követelményének megfelelést.

A menedzsment emellett végrehajthatatlannak tartja az ORTT határozatát, mivel az nem jelöli meg, mit és mikortól kellene tennie a rádiónak.

Az MR tavalyelőtt nyár óta új műsorstruktúrával jelentkező – és sajtóhírek szerint ezzel jelentős hallgatottság-növekedést elérő – Petőfi adója ellen már 2007 őszén kritikákat fogalmaztak meg az ORTT egyes tagjai, mondván, az adó csak a huszonéves és harmincas korosztálynak szól.

A médiahatóság tavaly január 30-án elfogadott határozata kimondta: “a műsorszolgáltató nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek”, mivel “nem biztosítja a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről”.

A közszolgálati rádió akkor úgy kommentálta a döntést: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását, s már akkor kérte: a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály melyik pontját sérti.

A per február elején kezdődött meg a Fővárosi Bíróságon. A tárgyaláson többször is hivatkoztak az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) állásfoglalására, amely Magyar Rádió álláspontjával egyezően látja a közszolgálati feladatok teljesítésének módját.

“A változatos műsorkészítés követelményét a műsorszolgáltató teljes teljesítménye alapján kell vizsgálni, nem az egyes csatornák alapján” – áll a Jane Vizard jogi és Raina Kostadinova rádiós igazgató által jegyzett levélben, amely szerdán került az MTI birtokába.