Az Elektronikus Közigazgatás operatív program keretében 2008. június 1. óta zajlik az “Egyablakos vámügyintézés megvalósítása” című kiemelt projekt a Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ vezetésével és a Vám- és Pénzügyőrség szakmai irányításával, valamint további 8 intézmény részvételével.

A következő intézmények működnek közre a programban: Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal, Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal, Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal, Nemzeti Közlekedési Hatóság, Országos Gyógyszerészeti Intézet .

Az együttműködő intézmények között a vámügyintézésekkel kapcsolatos engedélyadatok átadása elektronikus kommunikációs csatornán fog megvalósulni. 2009. március végén a vámhatóság sikeres kommunikációs teszteket folytatott le a közlekedési és a gyógyszerészeti hatósággal, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal pedig közbeszerzési eljárás során választotta ki azokat a vállalkozókat, akik jelenleg az egyablakos vámügyintézéshez kialakítandó informatikai rendszer tervezésén dolgoznak. Három konzorciumi tag – a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal és az Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal – a közbeszerzési eljárások előkészítésének, ill. lebonyolításának szakaszában tart. A Vám- és Pénzügyőrség belső erőforrások bevonásával végzi számos meglévő rendszerének módosítását, fejlesztését az APEH pedig elkészítette az igazgatási rendszertervét és erről folyamatosan egyeztet a vámhatósággal.

A fejlesztési munkák mellett több intézmény beszerezte az egyablakos vám rendszerhez szükséges hardver- és szoftvereszközöket is.