A terrorcselekmény bűntette és más bűncselekmény miatt a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő bűntető ügyben a főügyészségünk – a rendőrséggel együttműködve – a tegnapi napon őrizetbe vette Budaházy Györgyöt, akit gyanúsítottként hallgatott ki.

A megalapozott gyanú lényege szerint Budaházy György 2007-ben egy több személyből álló csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal – azokat megfélemlítve – befolyásolják a parlamenti döntéseket.

E tevékenység részeként Budaházy György utasítására hajtotta végre az egyik bűntársa a dr. Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak dr. Kóka János épülő házára molotov-koktélt 2007. decemberében.

Az ezzel kapcsolatban megjelentetett figyelmeztetés szerint, az akciókat azért hajtották végre, hogy az országgyűlési képviselők a 2007. december 17-ei szavazáson nemmel szavazzanak.

Budaházy György ezen túlmenően megalapozottan gyanúsítható azzal is, hogy 2009. április elején utasítást adott a bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál – az egyik társa által készített – időzítő szerkezettel ellátott, futball labdába rejtett nagy mennyiségű robbanóanyagot. Az időzítő szerkezetek segítségével, azokat egy időben akarták felrobbantani, melyet a rendőrség közbelépése akadályozott meg.

A felhasznált robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására.

A főügyészség mindezek alapján Budaházy Györggyel

  •  állami szerv kényszerítése céljából fegyverrel kapcsolatos, közveszélyt okozó bűncselekmény elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntette,
  •  robbanóanyag és robbantószer készítésével elkövetett robbanóanyaggal visszaélés bűntette (melyet felbujtóként követett el) és
  • 2 rendbeli emberölés előkészületének bűntette megalapozott gyanúját közölte.

 A gyanúsított megtagadta a vallomástételt és panasszal élt mind az őrizetbe vétel, mind pedig a gyanúsításközlés ellen.

A Nemzeti Nyomozó Iroda által 2009. április 08-án Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy személy közül először egy fő ellen, majd – az ügyek egyesítését követően – valamennyi gyanúsított ellen a Központi Nyomozó Főügyészség folytatja az eljárást.

Ugyancsak a főügyészség jár el a 2009. május 15-én elfogott férfi ellen, aki – a megalapozott gyanú szerint – a százhalombattai lakásán bombák előállításához szükséges robbanóanyagot tárolt, illetve egy futball labdába rejtett bombát a társának április 8-án átadott. A futball labdába rejtett bombát a társával egy országgyűlési képviselő házához akarták szállítani, és azt az országgyűlési képviselő működésével összefüggésben fel akarták robbantani.

 Egyesítés folytán szintén a főügyészség jár el a 2008. szeptember 3-ra virradó éjszakán dr. Szilvásy György lesencefalui családi háznál ismeretlen személyek által végrehajtott robbantás ügyében, melynek következtében az ingatlanban megközelítőleg 1,5 millió forint kár keletkezett.

 Jelenleg a további öt gyanúsított előzetes letartóztatásban van.

A főügyészség – a rendőrséggel együttműködve – széles körben, nagy erőkkel folytatja a nyomozást.