Országgyűlési határozati javaslatot terjesztenek be Szabolcs-Szatmár-Bereg megye parlamenti képviselői a magyar nemzeti katasztrófavédelmi alap létrehozása érdekében – közölte Gazda László, az Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács elnöke csütörtökön Nyíregyházán.

A megyei képviselők indítványukban arra kérik a kormányt, hogy 2009. szeptember 30-ig terjessze az Országgyűlés elé az önálló, biztosítási alapon működő Magyar Nemzeti Katasztrófa Alap létrehozásáról és működési feltételeiről szóló jogszabályt. Gazda László a képviselők tanácskozása után tartott sajtótájékoztatón kiemelte: fontosnak tartják, hogy a 2010. évi költségvetési törvényjavaslatban az alap előirányzata már szerepeljen.

“Arra kérjük a kormányt, hogy a törvény előkészítése során ezzel a törvényjavaslattal is ösztönözze a polgárokat az öngondoskodásra, az épületek és a vagyontárgyak biztosítási védelmére” – tette hozzá. A regionális fejlesztési tanács elnöke hangsúlyozta: a kormány feladata lesz, hogy a katasztrófahelyzetek egységes jogi szabályozásának vizsgálatát elvégezze, aminek a megalkotandó törvényben is érvényesülnie kell.

Az egyelőre 18 szabolcsi országgyűlési képviselő által, konszenzussal elfogadott határozati javaslat beterjesztését Gazda László közlése szerint az indokolja, hogy a Kárpát-medencében aggasztó mértékű klímaváltozás megy végbe, ami a jövőben egyre több katasztrófahelyzetet idézhet elő Szabolcsban és az ország többi részén. A javaslatban szerepel az is, hogy a kormány “dolgozzon ki egy esetlegesen bekövetkező természeti csapás után a lakhatás minimális feltételeit újra megteremtő konstrukciót, illetőleg alakítsa ki az ezen konstrukcióban részt vevők hozzájárulásának feltételeit”. A határozati javaslat szerint a befizetésekből és a költségvetési támogatásból képződő pénzalapot elkülönítetten kell kezelni, ez az összeg pedig a katasztrófahelyzetek azonnali kárelhárítására használható fel. Arra a kérdésre, hogy mekkora összeget fognak elhelyezni ebbe az alapba, Tilki Attila fideszes országgyűlési képviselő azt mondta: erről még korai beszélni, mivel a javaslat benyújtására csak a jövő héten kerül sor.