Harmadszor szavaz mai plenáris ülésén az Országgyűlés a Legfelsőbb Bíróság elnökének jelölt Baka Andrásról.

Az Országgyűlés napirendje szerint az interpellációs időszak után – várhatóan fél négy körül – titkos szavazással voksolnak ismét a képviselők a Legfelsőbb Bíróság elnökjelöltjéről.

Baka András a múlt hétfőn nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados többséget a képviselőktől: 184-en voksoltak igennel, 108-an nemmel, és 54 érvénytelen szavazat volt, a kétharmadhoz viszont 257 képviselő támogatása kellett volna. (Tavaly májusban 170 igen és 191 nem mellett nem választották meg Baka Andrást.) Ezzel a szavazással együtt az elmúlt több mint egy év során az Országgyűlés már negyedik alkalommal nem tudott új főbírót választani.

A két nagy frakció, a Fidesz-KDNP és az MSZP is azt közölte a június 15-i szavazás előtt, hogy támogatni fogják a jelöltet, azonban mégsem így történt; a frakciók a szavazást követően pedig egymást vádolták azzal, hogy a másik nem tartotta be szavát.

Sólyom László másnap bejelentette, hogy ismét Baka Andrást jelöli a posztra. Megválasztását továbbra is támogatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács. Baka András ezután annyit mondott: üdvözli, hogy a parlamenti pártok korábbi támogató nyilatkozatain túl ismét maga mögött tudhatja a szakma teljes támogatását is, és így bizakodva várja a hétfői parlamenti szavazást.

Az MSZP nyílt szavazásról szóló kezdeményezését a házbizottság ülésén a másik három frakció nem támogatta, így a szavazás ismét titkos lesz.

Baka Andrást, a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának korábbi magyar bíráját Sólyom László 2008 májusában jelölte először erre a posztra, akkor azonban a jelölt nem kapta meg a megválasztásához szükséges kétharmados parlamenti támogatást. Sólyom László ezután kétszer is jelölte Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét, ám a jelölt sem 2008 decemberében, sem idén márciusban nem kapta meg a szükséges támogatást, így jelenleg a LB egyik kollégiumvezetője áll a Legfelsőbb Bíróság élén, mivel a szervezet korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak 2008 júniusában lejárt a mandátuma.