Európában jelenleg körülbelül másfélmillió fodrász dolgozik: egy, a múlt héten aláírt megállapodás olyan új európai bizonyítványt vezetne be, amely a végzettségek könnyebb összehasonlíthatósága révén megkönnyítené számukra a külföldi munkavállalást az Unión belül.

Az európai fodrászok munkájának minőségét, és általában a szakma renoméját javítaná az az európai tanúsítvány, melynek kibocsátásáról a múlt héten állapodott meg a munkaadókat tömörítő Coiffure EU és az ágazat szakszervezeti testülete, az UNI-Europa Hair & Beauty. Az önkéntesen kiváltható bizonyítványt, amely a nemzeti (szakmai képzettséget igazoló) oklevélhez járul hozzá, egyebek között azért hozzák létre, hogy a végzettségek átláthatósága és összehasonlíthatósága révén segítsék az európai fodrászok mobilitását az Unión belül.

A két szervezet megállapodása egy háromszintű rendszert vezet be: az A-szint a nemzeti okleveleket jelöli, a B pedig az újonnan kibocsátandó és önkéntesen megszerezhető (angol nyelvű) bizonyítványt, amely kiegészíti a nemzeti oklevelet. A dokumentum kibocsátása vizsgához kötött. A C-szintet az alkalmazotti státuszban dolgozó üzletvezetők, illetve szalontulajdonosok célozhatják meg: a megfelelő vizsga letétele után egy olyan önkéntes bizonyítványt szerezhetnek meg, amely a B-szintet egészíti ki. A bizonyítványok kibocsátására (minden szinten) titkárságot kell létrehozni, ami a szociális partnerek feladata lesz.

A mostani megállapodás értelmében a jövőben létre fognak hozni egy olyan internetes alapú „információs platformot”, amely egy adatbázison kívül próbateszteket, valamint egy képzési programot is tartalmaz majd. Az új egyezményt a nemzeti szervezeteknek az aláírástól számított két éven belül át kell ültetniük a gyakorlatba.