A korábbi esetekhez hasonlóan a keszthelyi tűzoltók túlóradíj-követelése is jogos, de az ügyben született korábbi bírói döntéseket hatályon kívül helyezte a Legfelsőbb Bíróság (LB), amely új eljárást rendelt el – tájékoztatott a döntésről szerdán a keszthelyi tűzoltóság parancsnoka.

Laczikó Károly elmondta: az LB döntése gyakorlatilag megegyezik a május 13-án a zalaegerszegi és lenti, majd június 10-én a nagykanizsai tűzoltók követelésével kapcsolatban hozott döntéssel. Arról tehát most nem született határozat, hogy mekkora összegű túlmunkadíjat kell kifizetni a felperesként eljáró 59 keszthelyi tűzoltónak, a bíróság csak azt határozta meg, hogy az uniós irányelvek figyelembevételével, féléves munkaidőkeret heti átlagára számítva kell erről dönteni.

A keszthelyi tűzoltók azért perelték be a városi tűzoltóság korábbi parancsnokát, hogy mint munkáltató fizesse ki nekik a 2004. május 1-jei európai uniós csatlakozástól 2007 végéig járó túlóradíjakat. A felperesek a heti 40 óra feletti túlóra megfizetését kérték, de a korábbi bírósági döntések a 48 óra feletti túlszolgálatot ítélték jogosnak.

Az LB május 13-i felülvizsgálati döntése értelmében a munkáltatóik ellen pereket indító tűzoltók 2004. május 1-jétől alappal igényelték a heti átlagos 48 órán felül teljesített szolgálati idejük túlszolgálatnak minősítését és az ennek megfelelő díjazás kifizetését – erről akkor közleményben tájékoztatott Banicz Erika, az LB Polgári Kollégiumának sajtószóvivője.

Az LB korábbi döntésében már értelmezte a tűzoltók szolgálati viszonyával kapcsolatban a munkaidő-szervezés egyes szempontjairól szóló uniós irányelvek közvetlen alkalmazhatóságának kérdését. E döntés szerint a hivatásos tűzoltók tevékenysége a munkaidőre vonatkozó uniós irányelvek hatálya alá tartozik és a heti 48 órás maximális munkaidő tekintetében az irányelv nem enged eltérést.

Május 14-én az Önkormányzati Minisztérium államtitkára kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy nem vitatják tovább a tűzoltók túlszolgálati idejét, és a lehető leggyorsabb megoldásra törekszenek ezek kifizetésénél.

Jauernik István kijelentette azt is, hogy a parlament nem járt el helyesen, amikor 2004 előtt nem hozott az uniós irányelveknek megfelelő törvényt.

“Amennyiben a 2004. május 1. és 2007. december 31. között állományban lévő hivatásos önkormányzati tűzoltónak van túlszolgálati ideje, azt megilleti a túlmunka ellenértéke függetlenül attól, hogy érintett a peres eljárásokban vagy sem” – közölte az Önkormányzati Minisztérium május 14-én, hozzátéve: a tárca fontosnak tartja, hogy mielőbb megnyugtatóan lezáruljon a jogvita és a tűzoltók megkapják a hat hónap átlagában számított 48 órán felüli túlórák ellenértékét.