Három ország rendőrei ellenőrizték az M5-ös autópálya forgalmát Csongrád megyében csütörtökön.

A Hármashatár elnevezésű nemzetközi közúti ellenőrzési akciót kilencedik alkalommal tartották meg. A magyar, román és szerb rendőrök több száz esetben intézkedtek – közölte a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

Tuczakov Szilvána elmondta: a rendőrök figyelték a gyorshajtókat, vizsgálták a járművek műszaki állapotát, illetve azt, hogy a tehergépjárművek vezetői betartották-e az előírt pihenőidőt. Ellenőrizték a kamionok méretét, súlyát, illetve mélységi ellenőrzést is végeztek.

A rendőrök harmincöt esetben szabtak ki helyszíni bírságot, kétszázezer forint értékben. Gyorshajtás miatt csaknem hetven esetben indult szabálysértési eljárás, de a több mint háromszáz megszondáztatott sofőr közül csupán egy volt ittas. Tíz forgalmi engedélyt vettek el különböző okokból – tette hozzá.

A nemzetközi közúti ellenőrzési akcióban összességében csaknem kilencven ember vett részt.

Radics Róbert, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti osztályának vezetője korábban elmondta: azért fontosak ezek az akciók, mert a külföldi sofőrök inkább elfogadják saját államuk rendőreinek ellenőrzését, így nagyobb a visszatartó erő. Mindazonáltal az eljárásokat a magyar rendőrök folytatják le.