Levélben fordult a köztársasági elnökhöz az országgyűlési képviselők költségtérítésével kapcsolatos népszavazást kezdeményező Seres Mária, mivel szerinte a hétfőn elfogadott törvénymódosítással a képviselők alkotmánysértő módon befolyásolni akarják a népszavazást.

Keddi budapesti sajtótájékoztatóján Seres Mária elmondta: a képviselők a költségeik elszámolása helyett egy burkolt fizetésemelést adtak maguknak, és megszüntették a költségtérítés fogalmát, amelyet most már választókerületi pótléknak és lakhatási támogatásnak fognak hívni. Mint mondta: van 600 ezer aláírás egy nagyon konkrét kérdésben, azaz hogy a képviselőnek csak akkor járjon költségtérítés, ha bizonylattal igazolja a kiadásait, a törvénybe viszont éppen ez az egy mondat nem került be. A népszavazási kezdeményezése tehát nem vált okafogyottá – mondta.

Seres Mária szerint a képviselők nyíltan szembementek a választói akarattal, és bebizonyították, hogy ha a saját érdekükről van szó, akkor tudnak együttműködni. A jogszabály jövő januártól fog hatályba lépni, viszont a képviselők kérték, hogy sürgősséggel hagyja jóvá a köztársasági elnök. Seres Mária emiatt kedden levélben fordult Sólyom László államfőhöz, azt kérve: éljen a politikai vétó eszközével, és “ne működjön közre a kiváltságok további fenntartásában”, vagyis ne írja alá a törvényt.

Seres Máris szerint “a tegnap született törvény a népszavazást nem válthatja ki. A népszavazási kezdeményezés másról szól, nem arról, hogy adózzanak-e a képviselők, hanem arról, hogy szeretnénk látni, mire költik a havi több százezer forintot”.

Az új szabályok szerint az országgyűlési képviselők javadalmazása adóköteles: az alapdíj és a bizottsági vagy országgyűlési tisztségért járó pótdíj mellett jövedelemnek minősül a választókerületi pótlék és a lakhatási támogatás is, amelyekből számlák alapján írhatók le a költségek. Ha egy képviselő egyetlen számlát sem nyújt be, akkor teljes jövedelme adóköteles. Jövő évtől minden egyes képviselő saját maga dönthet – ugyanúgy, mint a vállalkozók -, hogy nem gyűjt számlákat (ebben az esetben a bevételének 10 százalékát tekinti költségnek) vagy nyilatkozik év elején, hogy számlákat gyűjt, és becslést készít arról, hogy bevételének hány százalékát tudja elszámolni az év folyamán.

A törvénymódosítás értelmében az alkotmányból kikerülnek a “kedvezmények” és a “költségtérítés” kifejezések, helyette azt rögzítik: az országgyűlési képviselőt a függetlenségét biztosító javadalmazás illeti meg.