Elfogadta az Országgyűlés a nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozására az állami vagyonról szóló törvény módosítását hétfőn. A képviselők 346 igen, 16 nem szavazattal és egy tartózkodással fogadták el a javaslatot, amely kibővíti a tartós állami tulajdonban működő vállalkozások körét az öt magyarországi regionális vízművel.

Fónagy János és Ékes József (mindketten Fidesz) az indítványban azt javasolta: a Dunamenti Regionális Vízmű, a Dunántúli Regionális Vízmű, az Észak-dunántúli Regionális Vízmű Zrt., az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt., illetve a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. 75 százalék plusz egy szavazat arányban állami tulajdonban maradjon.

Az indítványt Veres János volt pénzügyminiszter és SZDSZ frakció 15 tagja – köztük Kóka János frakcióvezető, és Fodor Gábor pártelnök – nem szavazta meg.

A Fidesz a nemzeti vízvagyon privatizációjának megakadályozása érdekében nyújtotta be a javaslatot, amely 75 százalék plusz 1 szavazat állami tulajdoni hányadot határoz meg valamennyi – a dunamenti, a dunántúli, az észak-dunántúli, az észak-magyarországi és a tiszamenti – regionális vízművek esetében.

A módosítás változatlanul hagyja a korábban is tartós állami tulajdonban lévő vállalatok listáját, illetve azok állami tulajdoni hányadát.

Korábban összesen 48 tartós állami tulajdonban lévő társaság szerepelt az állami vagyonról szóló törvény mellékletében. A listán egyebek mellett 22 erdőgazdálkodás, valamint a Magyar Államvasutak Zrt., a Magyar Fejlesztési Bank Zrt., és a Szerencsejáték Zrt. szerepel teljes állami tulajdonban lévő cégként, míg a Magyar Villamos Művek Zrt.-ben és a Magyar Posta Zrt.-ben 75 százalék plusz 1 szavazat tulajdoni hányada van a magyar államnak.