Az arckép mellett az igazolvány gazdájának ujjlenyomatát is tartalmazza a második generációs biometrikus útlevél, amelyeket június 28-tól állítanak ki a hatóságok. Az ujjlenyomatokat nem tárolják, azokat csak az útlevélben levő chip tartalmazza.

Az ujjnyomat útlevélben rögzítésével lehet garantálni, hogy a dokumentum felmutatóját egyértelműen azonosítani lehessen – mondta Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter az úgynevezett második generációs biometrikus útlevelek keddi bemutatóján. A szakminiszter szerint a második generációs biometrikus útlevelek – amelyek tartalmazzák az ujjnyomatot is – bevezetése újabb lépés annak érdekében, hogy ki lehessen szűrni az unió “értékes” útlevelével visszaélni szándékozókat.

Az újfajta útlevél – amelyet június 28-ától állítanak ki – továbbra is az okmányirodákban igényelhető, ahol leveszik az ujjnyomatot is, ami mindössze néhány percet vesz igénybe. Az ujjnyomatokat nem tárolják, azokat csak az útlevélben lévő chip tartalmazza. Mivel a kérelem kiállításakor ujjnyomatot vesznek, a kérelmezőnek személyesen kell megjelennie a kérelem benyújtásakor. Az igénylőtől két ujjnyomatot vesznek, a két kézről külön, elsősorban a mutatóujjról, ha ez nem lehetséges, akkor a középső ujjról, ha ez sem lehetséges, akkor a gyűrűsujjról, ha ez sem lehetséges, akkor a hüvelykujjról. A kisujjról nem lehet ujjnyomatot venni. Az elkészült okmányokat továbbra is személyesen az okmányirodákban lehet átvenni, vagy postán keresztül kézbesítik.

Magyarország 2006. augusztus 29-étől bocsát ki chippel ellátott útlevelet, de ezek az első generációs biometrikus útlevelek a biometrikus azonosítók közül csak az arcképet tartalmazzák. Arra nincs mód, hogy az első generációs útlevelek chipjére utólag rögzítsék a tulajdonos ujjnyomatát, mivel a rádiófrekvenciás chipet az adatok biztonsága érdekében “lezárták”.

Szintén június 28-tól lehetőség van arra, hogy a csecsemők megszületésekor a kórházban egy aláírással a szülők elindíthassák az ilyenkor szükséges adminisztrációt, és postán kapják meg a gyerek valamennyi dokumentumát, mint például az adószámát vagy a társadalombiztosítási azonosítóját. Draskovics Tibor hangsúlyozta: évente 80-90 ezer gyerek születik, és azt az időt, amit a hat állami nyilvántartásba bejelentéssel töltöttek a kismamák, ezentúl a gyermekükkel tölthetik.

Ignácz István, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának vezetője elmondta: hétfőn 6 ezer második generációs útlevelet adtak ki az okmányirodák, az előző napokban is körülbelül ennyit. A második generációs biometrikus útlevél bevezetését az Európai Unió 989 millió forinttal támogatta.