Bajnai Gordon miniszterelnök szerint a szlovák államnyelvtörvény súlyosan árt a szlovákiai magyaroknak és a szlovák-magyar kapcsolatoknak is, Robert Fico szlovák kormányfő szerint viszont rendben van a törvény módosítása, s emiatt nem kerülhet veszélybe a tervezett magyarországi látogatása.

Bajnai Gordon budapesti sajtóértekezletén megállapította: át kell gondolni, hogy mikor van értelme a kétoldalú kormányfői találkozónak. A két ország közötti alapszerződés és több nemzetközi szerződés betűjével és szellemével is több helyen ütközik a szlovák nyelvtörvény. Nagyon aggasztónak nevezte, hogy a törvény értelmében – Európában példátlan módon – súlyosan büntetni lehet a helytelen nyelvhasználatot.

A kormányfő kiemelte, a magyar-szlovák kormányfői találkozó nem cél, hanem eszköz ahhoz, hogy megoldjanak problémákat, vagy új kezdeményezést tegyenek. Magyarországnak “kellő időre” van szüksége a találkozó előkészítéséhez – tette hozzá.

Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti delegációjának kisebbségi és emberi jogi szakértője idejétmúltnak és kisebbségellenes hangulatot keltőnek nevezte a frissen elfogadott szlovákiai nyelvtörvényt az MTI-hez szerdán Brüsszelben eljuttatott közleményben.”A szlovák nyelvtörvény nyíltan szembemegy az Európa Tanács kisebbségvédő dokumentumaival, és ellentétes az uniós alapelvekkel” – hangsúlyozta. A politikus bejelentette, hogy konkrét kérdéssel és megkereséssel fordul az illetékes uniós biztoshoz, valamint az Európa Tanács és az EBESZ kisebbségvédelmi szerveihez.

Bokros Lajos, az MDF EP-képviselője és a párt országos elnöksége az MTI-hez eljuttatott közleményében a közös európai értékekkel ellentétesnek tartja a szlovákiai nyelvtörvényt. Felkérik Szlovákia józanul gondolkodó, a magyar-szlovák barátságért tenni akaró többségét: hasson oda, hogy a kedden elfogadott nyelvtörvény váljon semmissé.

Robert Fico szerint az államnyelvtörvény módosítása miatt nem kerülhet veszélybe magyarországi látogatása.

“A Szlovák Köztársaságnak védelmeznie kell saját érdekeit, és biztos, hogy az államnyelv is ezen érdekek közé tartozik. Rossz állam lennénk, rossz ország lennénk, ha nem védenénk az államnyelvünket. Ilyen körülmények között örülök, hogy a Nemzeti Tanács ezt a törvényt elfogadta” – mondta a miniszterelnök.
Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszter szerdán nem zárta ki, hogy a magyar fél lemondja a szlovák miniszterelnök tervezett hivatalos budapesti látogatását. Szerinte ezzel megerősítést nyerne az az úgymond Magyarország által már évek óta használt forgatókönyv, miszerint megegyezés születik a látogatásról, majd azt valamilyen ürüggyel a magyarok lemondják.

Lajcák szerint a jó szomszédok között “nem természetes”, hogy a magyar kormányfő legutóbb 1999-ben járt hivatalos látogatáson Szlovákiában, míg a szlovák 2001-ben Magyarországon. Aláhúzta: Ivan Gasparovic szlovák köztársasági elnök első megbízatási ideje alatt nem kapott hivatalos budapesti meghívást, míg a magyar államfő járt Pozsonyban.

A szlovákiai magyarok és a magyarországi kormányzat részéről is bírált szlovákiai államnyelvtörvény módosításában ugyanakkor Lajcák semmiféle problémát nem lát. Hangsúlyozta: áttanulmányozta a törvény módosítását és meggyőződése, hogy az nem csorbítja, hanem bővíti a kisebbségi jogokat. Arra a kérdésre azonban, hogy konkrétan miben szélesíti a kisebbségi jogokat és a magyar tiltakozások ellenére miért volt szükség a jogszabály elfogadására, a miniszter nem válaszolt.

Balázs Péter magyar külügyminiszter a Budapesten akkreditált nagykövetekkel találkozott. Lajcák szerint tájékozatta őket arról, hogyan látja a helyzetet Magyarország, vagy a Magyar Koalíció Pártja (MKP), mert “a kettő közt nem látott különbséget”. A tájékozató “bíráló jellegű” volt, és a miniszter úgy véli: ez folytatása a Budapest által már a szavazás előtt elindított “félrevezető” információs kampánynak.

A szlovák parlament kedden hagyta jóvá az államnyelvtörvényt módosító javaslatot, amely a Magyar Koalíció Pártja (MKP) szerint korlátozza a kisebbségek anyanyelv-használati jogait. A jogszabály megsértéséért bizonyos esetekben akár 5000 eurós pénzbüntetéssel is kiszabható.