Tizenegy hatóság szakemberei vendéglátóhelyeken, fesztiválokon, strandokon és gyermektáborokban végeznek ellenőrzéseket a július 1-jén indult fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat keretében – jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön.

Kánikula II. elnevezéssel újabb fogyasztóvédelmi ellenőrzéssorozat indult július elsején, 11 hatóság részvételével – mondta Budai Bernadett kormányszóvivő csütörtökön. Az egy hónapig tartó akciósorozatban a hatóságok a belföldi turizmus szempontjából kiemelt területeken, így a vendéglátóhelyeken, az idényjellegű rendezvényeken, fesztiválokon, strandokon, fürdőkben végeznek ellenőrzéseket, és a szezonális foglalkoztatást is vizsgálják, de ellenőrzik a a gyermek- és ifjúsági táborokban a vízminőséget, a higiéniai feltételeket, valamint az étkeztetést is. Minden ellenőrzött területen kiemelt figyelmet fordítanak az élelmiszerbiztonságra – itt vizsgálják a termékek eredetét, szavatosságát és minőségét – és ellenőrzik a kisboltokat, piacokat, szupermarketeket.

A 2007 novembere óta indított öt fogyasztóvédelmi akciósorozatban 190 ezer ellenőrzés során közel 7 milliárd forint bírságot szabtak ki, és 500 tonna élelmiszert vontak ki a forgalomból – mondta a kormányszóvivő.

A Kánikula II. akcióban többek között az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH), a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság, a Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség, valamint az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség is részt vesz.