Korrupcióval vádol több autópályarendőrt a Miskolci Nyomozó Ügyészség; a két évig tartó nyomozás befejezéseként összesen 21 ember ellen emeltek vádat, közülük 16 rendőr – tájékoztatta Martossy György, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség szóvivője csütörtökön az MTI-t.

A vád szerint a 16 rendőr több mint félszáz esetben hamisította meg a rendőri jelentéseket vagy a baleseti helyszíni szemle jegyzőkönyveit. Vádat emeltek június 17-én többek között az ORFK Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) Autópálya Rendőrség káli alosztályának parancsnoka, valamint a káli és emődi őrs több rendőre ellen.

A szóvivő közlése szerint a 2007-ben felderített ügyben vádlott lett továbbá három vállalkozó, aki szerződés alapján végzett autómentést és -szállítást az M3-as és az M30-as autópályán, s a vállalkozók két alkalmazottja is.

Martossy György az előzményekről elmondta: a Rebisz 2005 áprilisában szerződést kötött egy egyéni vállalkozóval – másodrendű vádlott – arra vonatkozóan, hogy a káli alosztályhoz tartozó M3-as szakaszokon végezzen autószállítást, ha baleset miatt azt a szolgálat rendeli meg.

Hozzátette: a negyedrendű vádlott ekkor a káli alosztálynál parancsnok volt. A vállalkozói szerződés megkötése után, annak tartalmával ellentétben úgy tájékoztatta beosztottjait, hogy a szerződött vállalkozót kizárólag a lefoglalásra került autók elszállításáról kötelesek értesíteni. A többi esetben továbbra is az autómentést végző másik vállalkozót – elsőrendű vádlott – értesítsék. A parancsnok így hivatali helyzetével visszaélve, hivatali kötelezettségét megszegve az elsőrendű vádlottat folyamatosan jogtalan előnyhöz juttatta – közölte a szóvivő.

Mint mondta, az első-, a másod- és a harmadrendű vádlott – a mentést végzők – a szállítások során nem tartotta be a vállalkozói és az alvállalkozói szerződés kitételeit. A gépjárművek tulajdonosait, vezetőit nem tájékoztatták a szerződésben foglalt díjtételekről azokban az esetekben, amikor a helyszínre a rendőrség – illetve az alvállalkozók, egyes esetekben a fővállalkozó – értesítése alapján érkeztek.

A szállítások során az előírtnál jóval magasabb díjtételeket számoltak fel. Több esetben külön díjat számoltak fel speciális mentés jogcímen annak ellenére, hogy a szerződésekben vállalták: ilyet nem kérnek, mint ahogy éjszakai és ünnepnapi pótlék, hétvégi pótdíj, közúton kívüli mentés, várakozási díj jogcímen sem.

Az autómentéseket végző vállalkozók a vád szerint rendszeresen jogtalan előnyt ígértek, illetve pénzt adtak át egyes, a baleseteknél intézkedő rendőröknek azért, hogy a működésképtelen gépjárművek elszállításáról őket értesítsék. A szállítási díj körülbelül tíz százalékának megfelelő összeget adtak át a rendőröknek, csaknem 200 esetben került sor ilyen módon autószállításra.

A rendőrök, hogy leplezzék tevékenységüket, több mint 50 esetben hamisították meg a rendőri jelentéseket vagy a baleseti helyszíni szemle jegyzőkönyvét. A ténylegesen átadott összegek 3 ezer és 12 ezer forint között voltak.

A rendőrök kötelességszegéssel elkövetett hivatali vesztegetés és közokirat-hamisítás miatt – bűnösségük megállapítása esetén – 5 évtől 15 évig terjedő szabadságvesztésre számíthatnak. A vállalkozók és alkalmazottjaik büntetése 7,5 évig terjedő szabadságvesztés lehet, vesztegetés és csalás miatt. Valamennyi vádlott szabadlábon védekezik – közölte Martossy György.