A folyamatos jogszabálysértések eredményeként átmenetileg bezárták Moszkva legnagyobb vásárterét, a Cherkizovsky Piacot. Az intézkedés okai között szerepelt az a rekordnagyságú, mintegy 2 milliárd dollár összértékű hamis termék, amely tavaly szeptemberben egy razzia során került elő a piacon – írja a Russia Today.

A hírek szerint 2007 óta folyamatosan napirenden volt a piac bezárásának kérdése, de az intézkedésre mostanáig nem került sor. Alig néhány héttel ezelőtt azonban Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök hevesen kritizálta a moszkvai hatóságokat, amiért a tavaly szeptemberben előkerült rekordnagyságú hamis termék ügyében nem sikerült előrelépniük. Közvetve ennek a bírálatnak az eredménye, hogy a piac működésének ügyében vizsgálatot indítottak, és erre az időszakra átmenetileg bezárták a Cherkizovsky-t.

A piac bezárásának kapcsán a hatóságok közzétették azoknak a jogszabálysértéseknek a listáját, amelyek az intézkedéshez vezettek. Ezek között szerepel az egészségügyi és tárolási normák folyamatos megszegése, valamint az, hogy a piacon dolgozók számára kialakított szálláshelyek nem felelnek meg az előírásoknak. A hatóságok közlése szerint a Cherkizovsky mindaddig biztosan zárva marad, amíg ezek a körülmények nem rendeződnek.

Emellett ismét napirendre kerültek a hamis termékekkel való visszaélések is, amelyek közvetlenül a piac bezárásához vezettek. Tavaly szeptemberben egy razzia során a piacon 6000 konténerben mintegy 2 milliárd dollár összértékű hamis termék került elő. Ezek egy része gyerekeknek szánt árucikk volt, amelyekről utóbb kiderült, hogy használatuk balesetveszélyes. Mivel az ügyben a helyi hatóságoknak azóta sem sikerült eredményeket felmutatniuk, a miniszterelnök heves bírálattal illette a moszkvai városvezetés és a helyi hatóságok munkáját. Mint mondta az Oroszországban értékesített termékek közel negyven százaléka hamisítvány, ami súlyos károkat okoz az orosz gazdaságnak és veszélyezteti a társadalom biztonságát és egészségét. Putyin hangsúlyozta, hogy börtönben van a helyük mindazoknak, akiket a hamisítványok gyártásában vagy értékesítésében bűnösnek találnak.