Öt panasz érkezett hétfő délig a Független Rendészeti Panasztestülethez a szombati budapesti, az Erzsébet téren tartott tüntetéssel kapcsolatban – közölte Kaltenbach Jenő, a testület elnöke.

A panasztestület a napokban megkezdi az ügyek kivizsgálását, amelyet a bíróság által jogerősen feloszlatott Magyar Gárda melletti tüntetés során foganatosított rendőri intézkedésekkel szemben nyújtottak be hozzájuk – írta.

Az eddig beérkezett panaszok elsősorban a rendőrség “indokolatlanul erőszakos, túl durva fellépését” kifogásolják – folytatta.

A civilkontrollt ellátó testülethez a kifogásolt rendőri intézkedést követő nyolc napon belül lehet fordulni írásban személyesen a panaszosnak. A www.panasztestulet.hu című honlapon található formanyomtatvány kitöltésével elektronikus úton is be lehet küldeni a panaszt, ám a testület szabályzata szerint saját kezű aláírással ellátva is postázni kell – írta.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai – Szabó Máté ombudsman döntésének megfelelően – július 2-a óta több közterületi rendezvényen, a helyszíneken is vizsgálták a gyülekezési jog érvényesülésének körülményeit – közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala szombaton.

Az ombudsmani hivatal munkatársai szombaton kint voltak az Erzsébet téren is, ahol a Magyar Gárda tagjai és szimpatizánsai demonstráltak. A hivatal egyik munkatársa akkor elmondta: vizsgálatot folytatnak, minden dokumentumot bekérnek a rendőrségtől, s majd azok alapján alakítják ki álláspontjukat.

Szombaton este kilenc óra tájban lett nyugalom az Erzsébet téren, ahol délután mintegy 200 gárdista sorakozott fel egyenruhában, hogy demonstráljon a Magyar Gárdát bírósági döntéssel feloszlatott ítélet ellen, illetve a terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsított Budaházy György mellett.

A rendőrség megtiltotta a rendezvényt, mint ahogyan a főváros több más pontjára aznap bejelentett demonstrációt is. Több mint 200 embert állítottak elő, köztük Vona Gábort, a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnökét is.