Az igazságszolgáltatást a gyakran változó politikai törekvések hatásaitól meg kell kímélni, ezért a bírósági önigazgatási modellt meg kell őrizni – hangsúlyozza a Népszabadságnak adott interjúban Baka András, a Legfelsőbb Bíróság új elnöke.

„Tudom, hogy külföldi példák sora mutatja: a rendszer akkor is működhet, ha a bíróságokat az igazságügyi tárca felügyeli, ám nálunk a politikai környezet úgy alakult, hogy a jelenlegi időszakban a bíróságok függetlensége csak a teljes szervezeti különállás mellett biztosított.”

Baka András a Népszabadság újságírójának kérdéseire válaszolva részletesen beszél az igazságszolgáltatás függetlenségét biztosító bírósági önigazgatási modell jelentősségéről, a Legfelsőbb Bíróság és az Országos Igazságszolgáltatási Tanács elnöki posztja szétválasztásának problematikájáról, valamint az erőforrások átcsoportosításának kérdésköréről, a kisebb bíróságok bezárásának lehetőségéről.

„Olyan döntés nincs, hogy bárhol megszüntetnénk bíróságot, ám azt szükséges számba venni, hogy egy-egy intézmény fenntartása mennyibe kerül, hány ügyet old meg, s ennek tükrében megfelelő hatékonysággal üzemeltethető-e.”

Az interjúban szó esik a bírósági ügyhátralék csökkentésének, valamint a joggyakorlat egységesítésének, kiszámíthatóbbá tételének súlyos feladatairól, végül az igazságszolgáltatás nyitottabbá, nyíltabbá tételének szükségességéről

„Ügyhátralék van. Nem mindenütt, de például a fővárosban és Pest megyében hosszú ideje küzdenek ezzel. Bizonyos igazgatási lépésekkel, például a határidők szigorú betartatásával lehet ezen javítani, de pótlólagos költségvetési forrásokra és törvényalkotási lépésekre, például az egyes bírósági szintek közötti feladatmegosztás módosítására is szükség van.”

„Az LB a jogegységi döntéseivel igyekszik alakítani az ítélkezési gyakorlatot, de itt a megyei bíróságoknak és az ítélőtábláknak is komoly feladataik vannak. Ezt a munkát segíthetné egy néhány főből álló csoport – új szervezetre nincs pénzünk -, amely áttekintené a problematikus jogterületeket, és munkájával segítené, jobban megalapozhatná a jogegységi eljárást.”

„Nyíltabbá, nyitottabbá tesszük az igazságszolgáltatást, amit lehet, megmutatunk magunkból. (…) Nem feltétlenül az egységesítés a cél, de hatékonyabbá kell tenni a tájékoztatást. Célszerű lenne jobban kihasználni az internet lehetőségeit is. (…) Elképzelhetőnek tartom, hogy a nagyobb érdeklődésre számot tartó ügyekről előzetes tájékoztató jelenjék meg, s tegyék közzé a belépés rendjét is. (…) Bizonyos esetekben megoldás lehetne, ha fixen telepített kamerákkal közvetítenénk az eseményeket.”

Az interjú teljes terjedelmében elolvasható a Népszabadság Online oldalán →