Az elbocsátási hullám ellenére mintegy húsz százalékkal csökkent a munkügyi perek száma Magyarországon – írta a csütörtöki Világgazdaság.

Nemhogy növekedett volna, bizonyos területeken – többek között a munkaviszony-megszüntetéssel kapcsolatos jogvitákban – csökkent az ügyek száma. A visszaesés jelentős, országosan 18 százalékos, azaz csaknem ezerrel kevesebb keresetet regisztráltak az előző évinél – mondta Handó Tünde, a Fővárosi Munkaügyi Bíróság elnöke a napilapnak.

Megítélése szerint a csökkenés legvalószínűbb oka a bizonytalanság. A tapasztalatok azt mutatják, a csődközeli cégek nem igazán tudják, mit is tehetnének. A dolgozók elbocsátása, kifizetése óriási terhet jelentene számukra, ezért, ameddig csak lehet, nem csukják be a gyárkaput, kivárják, hogy a dolgozó szüntesse meg a munkaviszonyát – tette hozzá.

A munkavállalók szintén tanácstalanok. Többnyire a kifizetésre várnak, sokan úgy vélik, ha valóban bezár a vállalat, nincs miért bíróságra menni, miért tetéznék a veszteségeiket – mondta Handó Tünde.