Egészségügyi projektek hűtlen kezelése Ugandában, a Kínából származó szilíciumfémre kivetett dömpingellenes vámok megkerülése, szerződések odaítéléséért cserébe állítólagosan kenőpénzt kérő bizottsági delegációs alkalmazott – ez csupán három példája annak, hogy az ügyek milyen széles skálájával foglalkozott 2008-ben az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF).

Az OLAF tegnap mutatta be Brüsszelben új éves tevékenységi jelentését, amely számos esettanulmány és statisztikai táblázat segítségével szemlélteti az EU-n belül és kívül végzett munkáját. 2008 során az OLAF 204 új ügyet indított.

„Az OLAF-hoz beérkező információk mennyisége ismét jelentősen növekedett, amely megerősíti a csalás és korrupció elleni munkánkba vetett közbizalmat”, mondta Franz-Hermann Brüner, az OLAF főigazgatója, az OLAF tevékenységéről szóló legújabb éves jelentés brüsszeli bemutatása alkalmából. „Fennállásának tizedik évében az OLAF jól működik és nemzetközileg jó hírnévnek örvend. Nem küzdhet azonban egyedül a csalás és a korrupció ellen – sikerünk nagyban múlik a tagállamokban, a harmadik országokban, a nemzetközi szervezetekben és az uniós intézményekben található partnereinken” – hangsúlyozta a főigazgató.

Az idei jelentés különös hangsúlyt fektet az OLAF vizsgálatainak igazságügyi nyomon követésére. 1999-es létrehozása óta az OLAF több mint 3000 ügyet indított. Az OLAF vizsgálatainak eredményeképpen a büntetőbíróságok több, mint 300 személyt ítéltek el összesen majdnem 875 év – ebből 208 év felfüggesztett – börtönbüntetésre.

Az OLAF fellépéseinek ismét jelentős pénzügyi haszna volt az uniós adófizetők számára. Bár az OLAF tevékenységének preventív hatása számokkal nem mérhető, 2008-ben az OLAF-ügyekkel kapcsolatban 460 millió eurót meghaladó összeget regisztráltak visszatérített összegként. Ugyanebben az időszakban a Hivatal működési költségei mintegy 53 millió eurót tettek ki.

Továbbra is bizalom övezi az OLAF-ot, hogy hatékonyan kezeli a potenciális szabálytalanságokkal, csalással és korrupcióval kapcsolatos információkat. A Hivatalhoz beérkező információ mennyisége a 2002. évi mintegy 500 új bejelentésről több, mint 1000-re emelkedett 2008-ban, ami az eddigi legmagasabb szám.

Az ez évi jelentés bulgáriai műveletek példáján keresztül szemlélteti az OLAF-nak az uniós pénzeszközök védelmének őreként betöltött szerepét. Bemutatja továbbá a csalásfelderítés olyan innovatív módszereit, mint a nagy teljesítményű elemzőeszközök és a megfelelő szaktudás alkalmazása a kutatási keretprogramban gyűjtött adatok elemzésének megkönnyítésére és elősegítésére.

Háttér

Az Európai Csalás Elleni Hivatal az előző év során végzett független operatív tevékenységéről éves jelentést ad ki. E jelentés nem azonos az Európai Bizottságnak a Közösség pénzügyi érdekeinek védelméről és a csalás elleni küzdelemről szóló jelentésével, amelyet e hónap során később tesznek közzé.

Mindkét jelentés letölthető az OLAF honlapjáról:

http://ec.europa.eu/comm/anti_fraud/reports/index_en.html