Milliárdos nagyságrendű, bűnszövetkezetben elkövetett csalás történt Miskolcon a Fészekrakó programhoz kötődően – közölte Káli Sándor (MSZP) a város polgármestere csütörtökön.

Az elsősorban Miskolc avasi lakótelepén történt esetek, amelyekben ügyvédek, ügyintézők, ingatlanközvetítők érintettek, nem maradnak büntetlenül – hangsúlyozta sajtótájékoztatóján a polgármester.
Hozzátette, példátlan összefogás bontakozott ki azért, hogy felszámolják ezt a bűnszövetkezetet.

A borsodi megyeszékhelyen 2005-től nagyon sokan úgy vásároltak ingatlant, főleg az avasi lakótelepen, hogy ahhoz szociálpolitikai kedvezményt, illetve hitelt vettek igénybe. A hitel felvételéhez állami kezességvállalást kértek, többen azonban hamis jövedelemigazolásokat szereztek be, így kapták meg a kölcsönt, és költözhettek be a lakásokba.

Az önkormányzat arra törekszik, hogy a jogszerűtlenül megszerzett lakásokból minél többet megvegyen. Egy részüket a rendőrségnek ajánlanák fel szolgálati lakásnak, hogy minél több fiatal rendőrnek tudjanak Miskolcon letelepedési, megélhetési lehetőséget biztosítani – mondta Káli Sándor.