Az elmúlt két évben különösen elharapódzott a hanglopás Magyarországon. Más országból származó illegális filmfelvételre a hazai mozikból felvett szinkronhangot illesztenek, s az így magyarított kalózfilm a mozis premierrel gyakorlatilag egy időben már le is tölthető a netről.

Míg tavaly egész évben 12 filmhangot loptak az országban, idén június végéig ugyanennyit, ezért hazánkat vizsgálja az MPA, az amerikai Motion Picture Association.

A filmek szerte a világon meghatározott sorrendben kerülnek a közönség elé: először megtekinthetőek a mozikban, majd megvásárolhatóak DVD-n, vagy az on-demand rendszerek által akár legálisan, egy szerényebb összeg fejében letölthetőek a netről s végül megérkeznek a televíziók képernyőjére. Az on-line kalózkodás azonban átlépve az imént említett közbülső lépcsőfokokat – és megspórolva azok anyagi vonzatait – már a mozi-megjelenéssel egy időben hozzáférhetővé teszi a premierfilmeket. Jelenleg a friss mozifilmek 90%-a kamerázás útján kerül fel a netre.

Nálunk sincs ez másképp, csupán annyi a különbség, hogy a kép legtöbbször már más országból származó illegális felvételeken rendelkezésre áll, itthon pedig már csak a magyar hangot kell hozzátenni. Az amerikai Motion Picture Association, az MPA egy adatbázist üzemeltet, mely tartalmazza, a világban mikor milyen mozi-hangot tulajdonítottak el. „Tavaly 12 filmhangot loptak hazánkban, s ezzel az eredménnyel „méretarányosan” olyan országokkal állunk egy szinten, mint Törökország, Ukrajna és Oroszország. Idén azonban tovább romlott a helyzet, s június végéig ugyanennyi hanglopás történt, ezért hazánk mozi-biztonsági állapotát vizsgálja az MPA.” – nyilatkozta Kálmán András, az ASVA igazgatója.

Hogy a jelenségnek a hatóságok és a mozisok elejét vegyék, a stúdiók és a laborok kidolgoztak egy új módszert, mellyel kópiánként képesek megjelölni a film-hangot is oly módon, hogy mind az analóg, mind a digitális hangban elrejtenek egy, csak az adott kópiára jellemző jelet/jelzést. Innen kezdve nyomon követhető az adott hang útja: melyik moziban futott, illetve hangrögzítés esetén beazonosítható, hol is történt a felvétel.

Az MPA vizsgálat értelmében a jövőben fokozottabb ellenőrzés várható. A mozik személyzete biztonsági intézkedésekkel megakadályozhatja a film-hang illegális felvételét. Tettenérés esetén rendőrségi bejelentés is történik, aminek eredményeképp az elkövetőt akár őrizetbe is vehetik, és gyorsított eljárásban pénzbírságtól két évig terjedő szabadságveszítésre is ítélhetik.