Összesen 18,6 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az amerikai bíróság azt a két vállalkozást, amely hamis Symantec szoftvereket értékesített Észak-Amerikában. A vírusvédelmi szoftverekről ismert cég 2007-ben, illetve 2008-ban kezdeményezett eljárást a jogsértőkkel szemben – írja a Yahoo Finance.

A Symantec Corporation közleménye szerint összesen 18,6 millió dollár kártérítést ítélt meg a vállalat javára a bíróság két különálló kalózkodási ügyben. Az érintett vállalkozások a szoftvercég szerint hamis vírusvédelmi szoftvereket, köztük Norton SystemWorks, Norton AntiVirus, Norton Ghost és pcAnywhere szoftvereket értékesítettek Észak-Amerikában.

A Symantec 2007 októberében kezdeményezett eljárást szerzői jogok és védjegyjogok megsértésének vádjával a connecticuti székhelyű Higher Model Computer ellen. A napokban meghozott ítéletében a Los Angeles-i bíróság a vádakat megalapozottnak találta, és összesen 8,9 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a vállalkozást.

A New Jersey-i székhellyel működő V-Micro ellen 2008 áprilisában a fentivel azonos okokból kezdeményezett eljárást a Symantec. Ebben az ügyben szintén a napokban született döntés, amelyben a San José-ben ülésező bíróság összesen 9,7 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte a céget.

A Symantec közleményében kiemelte, hogy a megítélt kártérítések összege arányban áll a két jogsértő vállalkozás által okozott kárral, és azon gyanútlan vásárlók számával, akiket a cégek termékeikkel megtévesztettek. Ugyanakkor a szoftvercég szerint a kártérítési összegnél sokkal fontosabb, hogy a bírósági ítéletnek köszönhetően a két vállalkozás már nem jelent veszélyt a szoftvervásárlókra nézve. A Symantec jogi munkatársa, Joy Cartun hangsúlyozta ugyanis, hogy a vírusvédelmi szoftverek hamisítása rendkívül veszélyes a felhasználókra nézve, hiszen a hamisított szoftverek működési hiányosságaik mellett különösen sebezhetővé teszik a számítógépeket. Mint mondta, nem hogy nem védik ki a vírusokat, de sokszor maguk a szoftverek is tartalmaznak kéretlen és káros alkalmazásokat, például személyes és bizalmas információk letöltését teszik lehetővé a gépekről a felhasználók tudomása nélkül.