Új termékazonosító rendszert vezet be a Novartis, amelynek elsődleges célja, hogy megkönnyítse a termékek eredetiségének ellenőrzését és a hamisítványok kiszűrését. A tervek szerint a digitális vízjel-technológiát a Novartis portfoliójának minden tagjánál alkalmazni fogják – írja a Securing Pharma.

A hamisítás elleni rendszerről Michael Otto, a gyógyszercég egyik biztonsági tanácsadója beszélt egy Németországban rendezett gyógyszerészeti konferencián. Otto közlése szerint a Novartis már néhány termék esetében alkalmazza a digitális vízjel-azonosítási eljárást, amelyet egy általa meg nem nevezett svájci cég fejlesztett ki. A digitális vízjeles azonosító kód egy algoritmuson alapszik, amelynek segítségével a gyártás helyszínéig és időpontjáig visszakövethető a termék eredete. Otto közlése szerint a gyógyszerek csomagolásán elhelyezett kód egy hétköznapi szkennerrel beolvasható, a beszkennelt kép alapján pedig a Novartis munkatársai egy web-alapú adatbázist felhasználva el tudják dönteni, hogy az adott termék eredeti-e vagy sem.

A rendszer tesztelése 2008-ban kezdődött Svájcban és az Egyesült Államokban. Ma már hét gyártási telephelyen alkalmazzák tíz olyan Novartis termék esetében, amelyeknek különösen nagy a hamisítási aránya. A tervek szerint 2011-ig a cég portfoliójának minden tagjánál alkalmazni fogják az eljárást, emellett pedig 2010-től használatát kiterjesztik a papírcsomagolás mellett a légzáras csomagokra, valamint a gyógyszeres üvegekre és ampullákra is.

Otto szerint a termékazonosító rendszer a hamisítás visszaszorítása mellett még költséghatékonyságot is eredményezhet. Mint mondta, a rendszer alkalmazása előtt évente 400-500 alkalommal érkezett azonosítási célból termékminta a gyógyszercég laborjaiba, amelyek ellenőrzése több százezer eurós többletköltséget jelentett számukra. A digitális kódrendszerrel azonban az ilyen laborvizsgálatok számát jelentősen csökkenteni lehet, hiszen az eljárással egyértelműen azonosíthatóak lesznek az eredeti és a hamis termékek.

A Novartis termékeinek hamisítása 2003 óta gyorsult fel igazán, amelynek eredményeképpen ma már egyaránt hamisítják az újabb, a speciális és a hétköznapi használatra szánt gyógyhatású készítményeket is. Otto közlése szerint nem ritka, hogy az ízületi gyulladás kezelésére használt termékek hamis verziói bukkannak fel, de ami véleménye szerint ennél is aggasztóbb, hogy a rákos betegeknek szánt termékcsoportjuk tagjait is egyre nagyobb arányban hamisítják. A tendenciára válaszul a gyógyszercég nemzetközi szinten is számos ellenlépést kezdeményezett. A hamisítás elleni harcot azonban nehezíti, hogy információik szerint a hamisítási ügyek háromnegyede a fejlődő országokhoz köthető, így többek között Kína, Oroszország, Kolumbia, Mexikó és a Közel-Kelet országai azok, amelyek a hamisítványok elsődleges gyártási helyét, szállítási csomópontját vagy célállomását képezik. Ezen országok hatóságainak érdektelensége vagy tehetetlensége miatt azonban a gyógyszergyárak magukra vannak utalva, és ha a hamisítás ellen fel kívánnak lépni, ahhoz mind az anyagi, mind a fizikai hátteret saját maguknak kell biztosítani.

A Novartis szándéka szerint az új azonosítási rendszer jelentősen javít majd a helyzeten, Otto azonban hangsúlyozta, a cég nem ringatja magát hamis illúziókba, és nem becsüli alá a hamisítók adaptációs képességét, ezért a jövőben is teljes éberséggel figyelik majd a gyógyszerpiacot.v