Tabajdi Csaba és Göncz Kinga az Európai Szocialisták és Demokraták Frakciójához fordult a szlovák nyelvtörvény ügyében.

A szlovák nyelvtörvény Európában példátlan módon akadályozza a kisebbségi nyelvek, elsősorban a magyar nyelv nyilvános használatát. Kizárja azt a közéletből és beavatkozik a kisebbségi közösséghez tartozó személyek magánéletébe is. A törvény ellentétben áll Szlovákia nemzetközi jogi kötelezettségeivel, így az Európa Tanács keretében elfogadott Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Chartájával, a Magyar-Szlovák Alapszerződéssel és Robert Fico miniszterelnök korábbi vállalásaival” – hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP EP delegáció vezetője és Göncz Kinga, szocialista EP képviselő, korábbi külügyminiszter.

A magyar szocialista képviselők levélben fordultak frakciójuk, az Európai Szocialisták és Demokraták tagjaihoz, tájékoztatva őket a törvény parlamenti elfogadásáról és kérve támogatásukat az elfogadhatatlan részek megváltoztatásában. A képviselők a levélben kifejtették, elfogadhatatlan, hogy a nyelvtörvény kötelezővé teszi a szlovák államnyelven történő kommunikációt minden hivatalos érintkezésben. Így előfordulhat például, hogy a magyar nemzetiségű orvos és szintén magyar betege szlovákul kénytelenek kommunikálni, az intézkedő rendőr és a tűzoltó nemzetiségétől, nyelvtudásától függetlenül szlovákul kénytelen eljárni. A törvény korlátozza a kisebbségi nevek használatát a földrajzi elnevezések körében, a kisebbségi iskolák számára pedig előírja, hogy belső adminisztrációjukat szlovákul vezessék. Minden nyilvános rendezvényen elsősorban a szlovák nyelvet kell használni – még akkor is, ha senki nem érti a közönségből -, az emlékműveken, sírokon pedig visszamenőleg is fel kell tüntetni a szlovák feliratokat.

Az előírások megszegőit szintén példátlan módon 100-tól 5000 euróig terjedő bírsággal sújthatják, amelynek szabályai átláthatatlanok és a hatóság önkényes eljárására adnak lehetőséget.

“A törvény az alapvető emberi- és állampolgári jogokat súlyosan korlátozza. Egy uniós tagállam részéről ez elfogadhatatlan. A szabályozás nem tekinthető Szlovákia belügyének és nem is magyar-szlovák konfliktusról van szó. Az egyetemes és európai alapértékek érvényesítése érdekében az európai fórumoknak fel kell lépniük – hangsúlyozta Tabajdi Csaba.

Göncz Kinga a svéd elnökség programjának vitája során, első európai parlamenti felszólalásában is elfogadhatatlan példaként említette a szlovák nyelvtörvényt, mint az európai értékekkel tökéletesen ellenkező jogszabályt. A képviselőasszony ezzel összefüggésben hangsúlyozta , hogy, az Európai Parlamentnek és a soron következő svéd elnökségnek közös a felelőssége abban, hogy az egyenlő bánásmód, a rasszizmus és xenofóbia, a homofóbia elleni közös fellépés európai értékei továbbra is fennmaradjanak egy olyan következő parlamenti ciklusban, amelyben a szélsőjobboldal térnyerése Európa szerte érezhető.