A nyár első felében nyolc százalékkal csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma a balatoni és a velencei-tavi üdülőkörzetben a tavalyi évhez képest – számolt be Dedics Zoltán, a Balatoni Közbiztonsági Koordinációs Bizottság soros elnöke a szervezet szerdai ülésén Vonyarcvashegyen.

A bizottság elnöke az érintett Zala-, Veszprém-, Fejér- és Somogy megye bűnügyi statisztikáit értékelve elmondta, mindenütt nőtt a rendőri intézkedések száma. Általános jelenség, hogy némileg emelkedett az ittas vezetők, továbbá a tulajdon elleni szabálysértések száma. A tavalyihoz hasonlóan alakult az erőszakos bűncselekmények, gépkocsilopások és -feltörések száma, ugyanakkor jelentősen, 25 százalékkal csökkent a betörések száma. Somogyban felbukkantak a koldusok, eddig nyolc esetben kellett velük szemben intézkedni. Számolni kell azzal, hogy más megyékben is fel kell lépni velük szemben, hiszen “riasztó jelenségnek” számítanak egy idegenforgalmi övezetben – mondta Dedics Zoltán.

Az ülésen elhangzottak szerint július elejétől tartózkodik a Siófok-Kiliti repülőtéren egy rendőrségi helikopter, amely az alapszolgálatban napi két órát tölt a levegőben, de rendkívüli esetben ennél tovább is igénybe vehető.

A megjelent rendészeti és bűnügyi vezetők az elmúlt hetek nehézségeiről beszámolva elmondták, hogy a napi 40 ezres tömeget vonzó zamárdi Balaton Sound fesztiválon magas volt a kábítószer- és alkoholfogyasztás, a hétvégi öbölátúszáson pedig 25 embert kellett kimenteni a vízből kihűlés és elfáradás miatt. A napokban hamis tízezresekkel fogtak el egy hölgyet, aki elképzelhető, hogy terítette a tó déli partját a hamis bankókkal – hangzott el az ülésen.

Az új feladatokról szólva a somogyi rendőrök arról számoltak be, hogy a következő hétvégén egybeesik egy zamárdi motoros találkozó, valamint a siófoki futball szuperkupa-döntő. Ezek biztosításához segítséget kértek a szomszédos megyéktől és a készenléti rendőrségtől.

A bizottsági ülésen több rendőrkapitányság is átvehette azokat az új technikai felszereléseket (laptopokat, fényképezőgépeket, nyomtatókat), amelyek beszerzésére a Balaton Fejlesztési Tanács támogatásából nyílt lehetőség.