Kudarcba fulladhat az Egységes Euró-pénzforgalmi Övezet (SEPA) második termékének szánt közvetlen számlaterhelés (más néven banki inkasszó vagy beszedési megbízás), mivel a piaci szereplőket a szabályozás jelenlegi formájában semmi nem ösztönzi a SEPA-inkasszóra való átállásra – figyelmeztet a rendszer végfelhasználóinak szövetsége.

A közvetlen számlaterhelés (direct debit) intézménye jelenleg csak nemzeti keretek között létezik Európában. Ez azt jelenti, hogy csak egy-egy országon belül lehet inkasszós megbízást adni a közüzemi szolgáltatóknak. Vagyis a telefonszámlát, a gázszámlát, a vízdíjat vagy az áramdíjat ma még nem lehet belföldi bankszámlánkról állandó inkasszós megbízással kifizetni külföldi ingatlanjaink után.

Az Európai Unió azonban szeretné elérni, hogy a közvetlen számlaterhelés határokon keresztül is megvalósítható legyen. Ez ugyanis jelentős lépés a pénzügyi szolgáltatások piacának egységesítése útján. Ráadásul a fogyasztók számára is sokkal kényelmesebb, ha például a spanyolországi nyaraló közüzemi díjainak fizetésére nem kell külön bankszámlát nyitni Spanyolországban, hanem a tulajdonos az otthoni bankszámlájáról is kényelmesen, nem havonta külön-külön utalgatva, hanem állandó inkasszós megbízással teheti meg ezt.

Ezért tűzték ki a SEPA tervét felvázoló bankok 2009. november 1-jét a közvetlen számlaterhelés páneurópai rendszerének megteremtéséül. Ám hiába a szép cél, a megvalósítás meglehetősen nyögvenyelősen haladt. Ezért a Bizottság és az Európai Központi Bank tavaly szeptemberben tett már egy komoly engedményt. Felhatalmazták a bankokat, hogy az eredeti tervekkel ellentétben ideiglenes jelleggel mégis szedhessenek multilaterális összekapcsolási díjakat az egymás közötti adatforgalom után.