Az MDF azt javasolja, hogy ezentúl 30 napos pincebezárással büntessék a borhamisításon ért cégeket – közölte Lengyel Zoltán, a párt országgyűlési képviselője hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki képviselő szerint így kiküszöbölhető lenne, hogy a borhamisítást más cégnév alatt, de ugyanazon a helyen folytathassák. Pincebezárás nélkül, csak a tevékenység felfüggesztése ugyanis erre lehetőséget ad – fejtette ki.

Az MDF szerint a joghézag egy miniszteri rendeletmódosítással megszüntethető lenne. Ha ez nem történik meg, kezdeményezik a bortörvény megváltoztatását – tette hozzá Lengyel Zoltán.

Az ellenzéki képviselő ismertetése szerint gyakran előfordul, hogy egy esetleges büntetés kiszabása után ugyanazok, ugyanazon a helyen, csak más cégnévvel folytatják a szabálytalan tevékenységet.

A jelenlegi bortörvény 1,5 százalék alkoholfok emelést engedélyez répacukor hozzáadásával, az e fölött mért érték már borhamisításnak minősül. A jelenlegi törvényt a borászok többsége jónak tartja, de problémát jelent, hogy a mezőgazdasági szakigazgatási hivatal borminősítési igazgatóságának ellenőrzési és bírságolási gyakorlata rugalmatlan és kiskaput hagy a borhamisítók számára – közölte.

Az MDF ezért azt javasolja, hogy a borminősítési igazgatóság a jövőben a munkajogi gyakorlathoz hasonlóan járjon el. Ha valaki ugyanazon a helyen, ugyanazt a feladatot látja el, akkor munkaviszonyát cégnév esetén is folyamatosnak kell tekinteni – fejtette ki. A változtatás után tehát a hatóság nem a cég tevékenységét függesztené fel, hanem a pincét záratná be. Így nem csak papíron, hanem ténylegesen bűnhődhetnének a borhamisítók – közölte.