Hétfőn zárul le az Európai Parlament 20 szakbizottságának a megalakulása, de a taglisták már a múlt heti plenáris ülés idején véglegesültek, és 12 bizottságban már lezajlott a tisztségviselők megválasztása is. A 22 magyar képviselő közül a néppárti (Fideszes) honatyák 4, a szocialisták 2 bizottságban adhatnak alelnököt.

Gál Kingát (néppárt, állampolgári jogok bizottsága), Járóka Líviát (néppárt, női-esélyegyenlőségi bizottság) és Gurmai Zitát (szocialisták, alkotmányügyi bizottság) első alelnöknek jelölték, közülük a hétvégéig Gál és Járóka esetében történt meg a formális kinevezés. Deutsch Tamást (néppárt, költségvetési ellenőrzési bizottság), Göncz Kingát (szocialisták, állampolgári jogok bizottsága) és Hankiss Ágnest (néppárt, petíciós bizottság) negyedik alelnöknek javasolták. Hármójuk közül csütörtökön Göncz és Hankiss megerősítése történt meg, Deutsch bizottsága hétfőn ejti meg a formális választást.

Teljes jogú tagként a magyarok összesen 16 szakbizottság, vagy azok valamelyik albizottságának munkájában vesznek majd részt. (A póttagok pontos listája csak a hét elején lesz hivatalosan publikus, jóllehet a pártok részéről már eldőltnek tekintik, hogy ki, hol lesz póttag. Egy-egy szakbizottság póttagja egyébként jelentős részt a „főtagokéval” közel azonos jogokkal bír. A legfontosabb különbség, hogy póttag nem szavazhat akkor, ha a teljes jogú tagok valamennyien jelen vannak.) A 14 fős fideszes néppárti magyar delegáció értelemszerűen sokkal több helyen jelen tud lenni, mint a 4 fős MSZP-s csapat. Az előbbiek a póttagokkal együtt, a halászati bizottság kivételével valamennyi EP-szakbizottság munkáját lefedik majd. (Mint Szájer József elmondta: a halászati bizottsági helyet eredetileg Bokros Lajosnak szánták volna, ha az MDF-es politikus – előző ciklusbeli elődjéhez, Olajos Péterhez hasonlóan – a néppárt soraiban foglalt volna helyet.) A szocialisták teljes jogú taggal öt bizottságban lesznek jelen, de póttagként további öt bizottság munkájában is részt vesznek majd.

Teljes jogú tagként a legnépesebb „magyar jelenlét” az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságban lesz (4 magyarországi képviselővel – három néppárti, egy szocialista), míg az alkotmányügyiben, a költségvetésiben, és a mezőgazdaságiban hárman ülnek majd Magyarországról. (A költségvetési esetében a néppárt és a szocialista párt mellett Bokros Lajos révén megjelenik a – „konzervatív-reformer” frakcióhoz tartozó – MDF is, míg a mezőgazdasági bizottságban a független jobbikos Morvai Krisztina a harmadik magyar). A foglalkoztatási és szociális, a regionális fejlesztési, valamint a női-esélyegyenlőségi bizottságokban ketten-ketten ülnek majd magyarországi pártokból. Nincs teljes jogú magyarországi tag a külügyi, a nemzetközi kereskedelmi, a belső piaci, a közlekedési és idegenforgalmi, a halászati és a jogi bizottságokban. (Póttagként viszont megjelenik majd a listán a külügyinél Gál Kinga és Schöplin György, a Nemzetközi Kereskedelminél Glattfelder Béla, a joginál Szájer József, a közlekedési-idegenforgalminál Kósa Ádám és Gurmai Zita – a szocialista Gurmai kivételével valamennyien néppártiak). Az Ipari, Kutatási és Energiaügyi Bizottságban az egyetlen magyar teljes jogú tag a függetlenek soraiban helyet foglaló, jobbikos Balczó Zoltán (póttagként itt Gyürk András – néppárt – bekapcsolódása várható).