Négy olyan ökotervezési rendeletet hagyott jóvá szerdán a Bizottság, melyek révén – ha maradéktalanul végrehajtják őket – annyi energiát lehetne megspórolni, ami megfelel Svédország és Ausztria együttes éves áramfogyasztásának.

Az ipari motorok, vízmelegítők, televíziók és fagyasztók energiahatékonyságát javítaná az a négy ökotervezési (vagy ökodesign-) rendelet, melyet szerdán fogadott el a Bizottság. Ennek köszönhetően 2020-ra évi 190 TWh energiát is meg lehet spórolni, ami Svédország és Ausztria együttes és éves áramfogyasztásának felel meg. Andris Piebalgs energiaügyi biztos szerint azonban a rendelkezés nem csak áramot takarít meg, hanem hozzájárul a CO2-kibocsátás és az energiaárak csökkenéséhez, mindemellett álláshelyeket hoz létre és támogatja az innovatív technológiák alkalmazását.

A rendelet szinte a legtöbb, az iparban használatos elektromos motorra kiterjed. Így 2011. június 16-a után már nem lehet alacsony hatékonyságú (IE1 és az alatti) motorokat forgalomba hozni. 2015-től a 7,5–375 kW teljesítményű IE2 motorokat csak akkor lehet piacra dobni, ha változtatható fordulatszámú vezérléssel látják el őket. 2017-től pedig ugyanezek az előírások vonatkoznak majd a 0,75–7,5 kW teljesítményű motorokra. Az IE3 motorokat egyébként változtatható fordulatszámú vezérléssel és anélkül is lehet majd árulni. Az alacsony hatékonyságú és úgynevezett standalone (beépített, önálló) funkciójú keringető rendszereket 2012-től nem lehet már forgalomba hozni. 2015-ben az előírásokat tovább szigorítják, és azokat kiterjesztik a fűtéssel ellátott keringető rendszerekre is. (Ezekkel az intézkedésekkel a tervek szerint 2020-ra évente 25 TWh energiát spórolhatnak meg.)

A tévékre és a fagyasztókra vonatkozó rendeletek értelmében csak a hatékony készülékek maradhatnak a piacon. Ez azt jelenti, hogy jövő július elsejével kivonják a forgalomból a B és C energiaosztályú (vagy az alatti) fagyasztókat, 2012. július elsejével pedig ugyanez a sors vár az A energia-besorolású készülékekre. 2014. július elsejétől csak az A+, illetve afölötti energiaosztályba tartozó gépek kerülhetnek a boltokba. Ami a televíziókat illeti, 2010. augusztus 20-tól lényegében csak azok a készülékek kerülhetnek forgalomba, melyek energiahatékonysága meghaladja a mostani átlagot. 2012. április elsejétől pedig csak olyan tévéket dobhatnak piacra, amelyek energiahatékonysága legalább 20 százalékkal jobb, mint a mostani átlag.

Jelenleg kilenc ökotervezési rendelet van érvényben, melyek révén a Bizottság reményei szerint 2020-ra évi 315 TWh áramot lehet majd megspórolni, ami egyébként több mint Olaszország éves áramfogyasztása.