Összesen 61,1 millió eurós bírságot szabott ki kilenc vegyipari vállalatra július 22-i határozatával az Európai Bizottság, amiért azok három éven át árrögzítő és piacfelosztó kartellt működtettek bizonyos acélipari segédanyagok piacán.

A kartellben a holland-svéd Akzo Nobel, a német Almamet, Ecka Granulate, SKW Stahl-Metallurgie, Arques Industries és Evonik Degussa, az osztrák Donai Chemie, a szlovák Novácke chemické závody és 1. garantovaná, illetve a szlovén HSE működtette 2004. áprilisa és 2007. januárja között. A legnagyobb büntetést a két szlovák társaság kapta (19,6 millió eurót), a második legnagyobbat pedig az SKW és korábbi tulajdonosa, az Arques (13,3 milliót).

Az Akzo Nobelt 17,4 milliós bírság megfizetésére kötelezték volna, de ez alól a Bizottság engedékenységi politikája keretében 100 felmentést kapott, mert ő volt, aki elsőként tájékoztatta Brüsszelt a kartell létéről. A hatóságokkal való együttműködésért a Donau Chemie a bírság 35 százalékos csökkentését kapta jutalmul, az Evonik Degussa pedig 20 százalékos csökkentést. Utóbbi cég azonban 50 százalékos pótbüntetésben is részesült, mivel visszaesőnek minősül: már nem először vett részt „lebukott” kartellben.

A kartellt az említett cégek a kalcium-karbid por, a magnézium granulátum és a kalcium-karbid granulátum piacain működtették. Ezek közül az első kettő az acélipar fontos segédanyaga. A kalcium-karbid granulátum pedig a szintén az acélipar által használt acetilén termeléséhez szükséges alapanyag. A három termék összesített piaca az Európai Gazdasági Térségben évente mintegy 175 millió euróra tehető.

Az említett cégek közel három éven keresztül legalább 12 multilaterális találkozót tartottak, először egyikük telephelyén, majd később német, osztrák, szlovák és szlovén szállodákban. Ezeken a találkozókon megállapodtak a piac felosztásáról és az árak emeléséről.

„Az ipari felhasználók Európa-szerte szenvedték ennek a kartellnek a hatásait, éveken át. A Bizottság nem tűrheti Európa ipari bázisának ilyen megkárosítását” – szögezte le a bírságokat bejelentve Neelie Kroes versenyjogi biztos.