Két olyan javaslatot is tett július 24-én a világ legnagyobb szoftverfejlesztő társasága, amellyel az Európai Bizottság versenyjogi kifogásait igyekszik leszerelni. A Microsoft ajánlatait a versenytársak és Brüsszel egyaránt óvatos optimizmussal üdvözölték.

A Microsoft ellen először 1998-ban indított eljárást az Európai Bizottság a közösségi versenyjog megsértésének gyanújával. Azóta háromszor büntette meg a Bill Gates által alapított céget, összesen több mint 1,6 milliárd dollár értékben. Az egyik bizottsági határozatot az Európai Elsőfokú Bíróság 2007. szeptemberi ítéletével minden lényeges elemében megerősítette.

A Bizottság kontra Microsoft háború legújabb felvonása az Opera norvég böngészőprogram-fejlesztő 2007. decemberében benyújtott panasza alapján kezdődött. Az Opera azt állította, hogy az Internet Explorer böngészőprogram automatikus beépítése a Windows-ba az erőfölénnyel való visszaélés esetének felel meg, s a fogyasztók és az alternatív böngészőprogram-író cégek számára egyaránt káros. A Bizottság ez alapján újabb vizsgálatot kezdett és 2009. január 17-én bejelentette: a versenyügyi eljárásokban a gyanú vélhető megalapozottságát jelentő kifogási nyilatkozatot intézett az amerikai óriáscég ellen. Ebben azt az előzetes véleményét fogalmazta meg Brüsszel, hogy – bár a vizsgálat még tart – jelenlegi álláspontja szerint az Internet Explorer „hozzákötése” a Windows-hoz kimeríti a piaci erőfölénnyel való visszaélés jogi kategóriáját, s így a közösségi alapszerződés 82. cikkének megsértésével ér fel.

A Microsoft 2009. április 28-án válaszolt hivatalosan a januári kifogási nyilatkozatra, de a valódi reakciót alighanem a július 24-én bejelentett ajánlata jelentheti. Ebben egyrészt ígéretet tett arra, hogy egyfajta „választóképernyőt” épít be a Windows-zal felszerelt, Európába szánt új számítógépek operációs rendszerébe. Ez a képernyő lehetővé tenné, hogy a felhasználó alternatív böngészőprogramot állítson be alapértelmezettnek az Internet Explorer helyett. Az elképzelés szerint az Explorer továbbra is része lenne a Windows-csomagnak, de a választóképernyő megjelenése után minden felhasználó maga dönthetne, hogy valóban azt akarja-e használni, vagy valamelyik másik böngészőt. Az alternatív termék telepítése az ígéretek szerint olyan egyszerű lenne, hogy a kezdő felhasználók is gond nélkül képesek legyenek rá.

Másrészt azt is felajánlotta a Microsoft a legújabb javaslatában, hogy további információkkal és más módokon is segíti termékei interoperabilitását (vagyis megfelelő színvonalú együttműködését) alternatív szoftverfejlesztők termékeivel. Az amerikai cég azt is közölte, hogy reményei szerint ez a két ajánlat alkalmas arra, hogy végleg lezárja a Brüsszel és a Microsoft között immár egy évtizede tartó csatározásokat. „Ha a Bizottság elfogadja ajánlatainkat, az teljesen megoldhatja az európai versenyjogi ügyeket” – adott hangot bizakodásának Brad Smith, az amerikai cég EU-ügyekben illetékes főtanácsnoka.