Ősszel ismét benyújtja a parlamentben a KDNP azokat a törvénymódosító javaslatait, melyek a vasárnapi munkavégzés korlátozását célozzák – írta a szombati Magyar Hírlap.

A lap Semjén Zsoltot, a párt elnökét is megszólaltatta, aki a lapnak elmondta, sokan azzal támadták a KDNP-t, hogy ők csak azért küzdenek a szabad vasárnapért, mert azt akarják, hogy minél többen járjanak misére.

“Kétségtelen, ez fontos nekünk, ám elsősorban nem vallási okokból szorgalmazzuk a változást, hanem azért, hogy ne essenek szét a családok” – mondta a kereszténydemokrata politikus, hozzátéve: ha ezt Ausztriában meg tudták csinálni, akkor nem érti, hogy Magyarországon miért ne lehetne módot találni rá.

A lap emlékeztet arra, hogy a KDNP 2007 nyarán hirdette meg mozgalmát a szabad vasárnapért, melyhez több civilszervezet, köztük az MSZOSZ és a Munkástanácsok Országos Szövetsége is csatlakozott.

Az új szabályozásban a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzés esetén az eddig fennálló számtalan kivétel megszüntetésével általános szabállyá tennék, hogy a munkavállalót ötvenszázalékos bérpótlék illeti meg. Megszüntetnék továbbá azt a gyakorlatot, amely munkaidőkeretben való foglalkoztatás esetén a heti pihenőnapok összevonásával is lehetővé teszi a vasárnap rendes munkaidőben történő munkavégzést – olvasható a cikkben.

A lap Frivaldszky Gáspártól, a mozgalom munkajogász végzettségű koordinátorától megtudta, hogy még a nyár folyamán megpróbálják a közvélemény elé tárni a kérdést.